Je hebt een digitale camera én gratis webruimte bij je internetprovider? Dan is het met JAlbum een fluitje van een cent om een fraai online fotoalbum te maken. Dankzij het ingebouwde FTP-programma zet het Nederlandstalige JAlbum je fotoalbum meteen online. En dankzij de nieuwe sleepfunctie en fotobewerker gaat dat voortaan nog sneller , met een beter eindresultaat.

Via een Verkenner-achtige interface beheer je je fotocollectie. Je hebt ook toegang tot de EXIFdata van je foto’s; dit is extra informatie over bijvoorbeeld de dag dat je de foto maakte en welke camera-instellingen werden gebruikt. Het programma is ook prima geschikt om fotopresentaties op cd-rom te branden. JAlbum kan tegenwoordig functioneren als server: zolang het programma draait, wordt een map met foto’s in de gaten gehouden. Wordt een foto toegevoegd of verwijderd, dan zal JAlbum het online fotoalbum automatisch aanpassen.

[download_file]

Slepen
De makers van JAlbum blijven fanatiek aan verbetering van de interface werken. Daarom is in de 8.0-versie drag & drop voor al je foto’s geïntroduceerd. Je sleept vanaf de harde schijf afbeeldingen naar binnen. Deze functie is ook mogelijk tussen mappen binnen het hoofdvenster.

Het rangschikken binnen je fotoalbums is dankzij een recensiesysteem vereenvoudigd. Je bezoekers zien zo eenvoudig wat je zelf je beste foto’s vindt. Je kan de rangschikker ook gebruiken om aparte mappen te maken. Om de navigatie nog verder te verbeteren, biedt JAlbum vanaf nu ondersteuning voor de oogverblindende browserplugin PicLens.

Foto’s bewerken
JAlbum 8.0 heeft een nieuwe fotobewerker gekregen, waardoor u in principe geen aparte software meer nodig hebt om kleuren aan te passen, afbeeldingen te roteren of rode ogen te verwijderen. Deze functie ziet er veelbelovend uit, maar we zullen niet meteen onze normale bewerkingsprogramma’s overboord zetten. Als u graag wilt laten zien hoe een bewerkte foto er oorspronkelijk uitzag, kunt u voor geselecteerde afbeeldingen het originele fotobestand bijvoegen.

Met het nieuwe pakket functies is JAlbum erin geslaagd om zijn vele gebruikers te voorzien van nuttige verbeteringen. Of de fotobewerker andere programma’s overbodig maakt moet blijken, maar op het gebied van navigatie en beheer is de software merkbaar verbeterd. Als je graag wil weten wat je nog meer kan verwachten van JAlbum 8.0, bekijk dan het overzicht op deze pagina.

Je kan je inschrijven bij de JAlbum-gemeenschap, zodat je gratis 30 MB online opslagruimte krijgt. Als je hier geen zin in hebt, volg dan de link die wij hebben toegevoegd in de download.

Windows 98/Me/2000/XP/Vista, Mac OS X, Linux

External links

JAlbum 8.0