Na een bezoek aan een website stel ik vast dat er in Internet Explorer een extra werkbalk is bijgeplaatst! Ik kan die balk wel manueel wissen, maar bij een volgende opstart staat hij er terug. Hoe kan ik die permanent verwijderen?

Roger Debruyne

Je hebt met een vervelend probleem af te rekenen: browser hijackers! Dat zijn programma’s die bepaalde onderdelen van je browser herconfigureren en het je knap lastig maken om dat weer ongedaan te maken.

Heel typisch zijn hijackers die je startpagina overnemen. Bepaalde versies van www.lop.com gaan zelfs nog een stapje verder en pakken ook de werkbalk van je browser aan.

Dergelijke programma’s noemen we ook wel BHO’s (Browser Helper Objects): die hangen zich als parasieten aan je browser en starten er automatisch samen mee op.

Hoe kan je hijackers en BHO’s nu opsporen en verwijderen? Je kan dat eventueel manueel proberen door op plaatsen te kijken waar zelfstartende programma’s zich graag nestelen.

Begin alvast bij START, ALLE PROGRAMMA’S, OPSTARTEN. Nog grondiger doe je dat via het hulpprogramma MSCONFIG, dat je oproept met UITVOEREN.

Open hier het tabblad OPSTARTEN en verwijder het vinkje naast verdachte items. Schrikt grasduinen in het register je niet af, dan kan je de opdracht REGEDIT uitvoeren.

Gooi even een kritische blik op de sleutel HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMICROSOFTWINDOWSCURRENTVERSIONRUN. In het rechtervenster vind je de programma’s die automatisch samen met Windows worden opgestart.

Kijk vooral uit naar items die een opdracht als [ā€¦]/regedit.exe /S [ā€¦] bevatten. Zo’n opdracht wijst erop dat het programma ‘heimelijk’ wordt opgestart.

Ben je zeker dat deze ingang malafide is, dan kan je hem via een klik op de rechtermuistoets verwijderen. Wees wel zeker van je zaak, want een corrupt register kan je hƩƩl veel problemen bezorgen!

Met wat geluk kan je de boosdoener ook automatisch naar de Filistijnen jagen met een gratis spywarejager als Ad-aware.