Als je via de toetscombinatie CTRL+ALT+DEL naar het taakbeheer van Windows gaat, zie je dat heel wat processen actief zijn. Hoe weet je welke processen echt noodzakelijk zijn, en welke je systeem bevuilen?

Werner Coenen

Een terechte vraag, Werner! Er kan namelijk ook allerlei spyware tussen deze processen schuilen, en niet zelden nemen die onschuldige namen aan of imiteren ze namen van bestaande Windows-processen. Jammer genoeg is het Taakbeheer nogal karig met informatie over die processen.

Een betere tool is alvast What’s Running www.whatsrunning.net. Deze tool kan best overweldigend zijn voor een beginneling, maar laat dat je niet afschrikken.

Zodra je de tool opstart, krijg je op het tabblad PROCESSEN een overzicht van de actieve processen, net zoals bij het taakbeheer van Windows.

Klik je zo’n proces aan, dan verschijnt in het rechterluik meer gedetailleerde informatie. Het aardige hiervan is dat je via een klik met de rechtermuisknop in het snelmenu GET INFO ONLINE kan selecteren.

In veel gevallen levert die info meteen uitsluitsel over de aard van het proces. Ook op andere plaatsen op het internet vind je trouwens heel wat nuttige informatie: www.reger24.de/processes.php, www.answersthatwork.com/Tasklist_pages/tasklist.htm (met een alfabetisch overzicht, zowel van bonafide als van louche processen) en www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary (met een lijst van de bekendste bedreigingen).

Een extra handigheid van What’s Running is ook nog de optie TAKE SNAPSHOT. Alle informatie wordt dan in een bestand vastgelegd. Dat kan je nadien dan altijd nog opvragen en bijvoorbeeld vergelijken met een andere situatie.

Overigens kan je op het tabblad STARTUP een overzicht opvragen van alle programma’s die automatisch met Windows opstarten. Je hoeft maar een vinkje te verwijderen als zo’n mee-eter niet langer welkom is.