WorldWide Telescope is een van de indrukwekkendste programma’s die Microsoft de laatste tijd uitbracht. Het programma vraagt veel van je systeem, maar daar krijg je een duizelingwekkende kijk in het heelal voor in de plaats.

WorldWide Telescope wordt gebruikt net als het functielint dat Microsoft in zijn Office 2007-suite heeft gestopt. Maar deze desktoptelescoop heeft twee verschillen met de beroemde kantoorsoftware. Eén: vrijwel alle functies die je kan vinden in de functiebalk boven en onder het hoofdscherm bieden weer een andere invalshoek op de sterren en verleiden je tot urenlang klikken en kijken. Twee: dit programma uit de ingewanden van de Microsoft Research-laboratoria is gratis.

[download_file]

Tijdens je ontdekkingsreis door het programma kan je ervoor kiezen om sterrenstelsels, planeten of nevels dichterbij te brengen. Dankzij de hoge kwaliteit foto’s van de Hubble-telescoop krijg je bepaalde ruimteverschijnselen haarscherp in beeld. Maar we moeten zeggen dat de besturing wat achterblijft in vergelijking met Google Earth, dat met Google Sky eveneens over een ruimtelaag beschikt.

Die concurrent moet het echter afleggen tegenover zoveel detail en informatie. Het is minder leuk dat de bijgeleverde rondleidingen zich zonder toestemming naar je harde schijf downloaden als je ze selecteert, maar ze zijn net zo waardevol als de gids in een museum.

Je kan zelf kiezen welke telescoop je gebruikt tijdens de besturing van WorldWide Telescope, maar daarvoor moet je eerst het ASCOM Platform downloaden. Dat kan je op deze pagina doen. Daarnaast moet het NET 2.0-Framework op je computer staan. We vinden het opvallend dat deze gratis applicatie er zo geweldig uitziet zonder dat het op Microsofts nieuwe Silverlight-platform moet draaien.

Tijdens je ruimtereis kan je beter veel andere programma’s afsluiten, want de desktoptelescoop vraagt heel wat van je werkgeheugen. Microsoft raadt machines met 2 GB RAM aan en adviseert bovendien om 10 GB op uw harde schijf vrij te maken als je alle functies wilt uitproberen. Als je hier geen bezwaar tegen hebt, ga je een paar zorgeloze avonden tegemoet.

Windows XP/Vista 

External links

WorldWide Telescope