Wie oppervlakkig kijkt naar J.River Media Jukebox ziet een amibiteuze iTunes-kloon. Als we wat meer tijd doorbrengen met deze gratis mediabibliotheek, dan komen we erachter dat het een van de uitgebreidste hoofdkwartieren voor muziek is die we ooit zijn tegengekomen.

J.River Media Jukebox is de gratis versie van J.River Media Center, een programma dat alle media op je computer kan beheren en uitwisselen. De Jukebox houdt zich alleen bezig met muziek en vat die taak op dezelfde manier op als je van Apples iTunes gewend bent. Je beschikt over een overzichtelijk browservenster waarin je door te slepen (‘slimme’) afspeellijsten kan aanmaken en over visualisaties beschikt.

[download_file]

Synchronisatie
Deze mediabibliotheek heeft echter een groot aantal functies die de prestaties van iTunes op zijn minst evenaren en zelfs een paar waar we lang op hebben gewacht. Niet alleen biedt Media Jukebox 12 bestandsondersteuning voor WMA,-FLAC- APE- en OGG Vorbis-muziekformaten, het is ook in staat om die te synchroniseren met vrijwel elke draagbare mediaspeler die je op het programma kan afvuren. J.River Media Jukebox werkt samen met iPods en heeft geen problemen met PDA’s en Playforsure-kopieerbeveiliging van Microsoft.

Onder de indruk
We waren al verbaasd over de gastvrije aanpak van dit gratis programma, maar als we kijken naar de mogelijkheden die we hebben om muziek te identificeren en in te delen, zijn we nog meer onder de indruk. Media Jukebox kan, net als MediaMonkey en iTunes, albumkunst ophalen of die van de harde schijf halen. Het doet dit op een overzichtelijke, semi-automatische manier die aansluit bij de over het algemeen toegankelijke besturing. J.River beschikt over een eigen online database met trackinformatie, die helaas niet zo uitgebreid is als CDDB of FreeDB, maar die afdoende is voor het correct taggen van muziek.

Verder vinden we een ingebouwde cd-brander en een meegeleverd programma voor het printen van labels en covers. Er is ook een ripper, maar om te kunnen encoderen moet je voor de licenties betalen. Net als bij iTunes kan je online muziek aanschaffen. Tot nu toe wordt alleen de DRM-vrije Amazon-muziekwinkel ondersteund, en deze levert voorlopig alleen aan Amerikaanse klanten. De koppeling naar een andere website, muziektempel AllMusic, vinden we wat dat betreft een stuk interessanter. Hier kan je meteen de biografie van je favoriete artiesten lezen zonder dat je naar de browser moet gaan.

Als we niet beter wisten, zou dit best eens de mediaspeler kunnen zijn die Amazon.com gaat helpen om iTunes van de koppositie op de muziekdownloadmarkt te verdrijven. Het is jammer dat je moet betalen om te converteren naar mp3, maar daar zijn genoeg andere gratis programma’s voor.

Apples mediahoofdkwartier heeft weliswaar kleine voordelen op het gebied van zijn interface, maar komt vooral op ondersteuning en gebruikersgemak behoorlijk tekort in vergelijking met deze variant van J.River.

Windows 98/ME/2000/XP/Vista

External links

J.River Media Jukebox 12