Ik wil graag een website maken voor mijn zaak, maar het schijnt dat hoe meer bezoekers je hebt, hoe meer dataverkeer er is en hoe meer je moet betalen. Klopt dit?

Jerry Cannaerts

Tenzij je van plan bent Google naar de kroon te steken en miljoenen bezoekers naar je website te trekken, hoef je je daar geen zorgen om te maken.

Wanneer je bij een provider webruimte ter beschikking krijgt, heb je inderdaad een limiet op website-dataverkeer. Die is echter zodanig hoog dat je als thuisgebruiker al heel vreemde toeren moet uithalen om die te overschrijden.

Maar als je dat van plan bent, kijk je best ook even je gebruikersovereenkomst met je provider na. Vaak mag je op de webruimte die je als thuisgebruiker krijgt geen commerciële websites opzetten.

Stel dat je leest dat bij jouw provider de limiet op website-dataverkeer 500 MB per maand is. Dan wil dat zeggen dat je website meer dan 150 gebruikers mag trekken, die elk afzonderlijk een bestandje van 1 MB downloaden, en dat elke dag van de maand opnieuw.

Dat lijkt ons erg onwaarschijnlijk. Moest je in de praktijk tóch over die limiet komen te zitten, dan word je daar vriendelijk op gewezen.

Die limiet op webverkeer staat overigens totaal los van je downloadlimiet. Voor de precieze limiet van jouw provider kan je terecht op de respectievelijke website. Wie veelvuldig zondigt, mag zich wel aan forse ‘boetes’ verwachten.