Als je liever niet betaalt voor een virusscanner, ben je aangewezen op een beperkt aantal geschikte programma’s. Avira breidt die korte lijst uit met zijn AntiVir Personal-pakket.

Gratis wil niet zeggen dat je uitermate goed beschermd bent. Zoals onlangs bleek uit de grote test van AV-Test zijn AVG en Avast niet de beste scanners voor je pc. Het onlangs geüpdatete Avira AntiVir daarentegen komt beter uit de bus dan de meeste commerciële pakketten en is ook gratis te krijgen.

[download_file]

Toch moeten we meteen een kanttekening plaatsen bij de gratis Avira AntiVir Personal-versie. Wie niets betaalt, krijgt alleen een actieve virusmonitor, rootkitscanner en de mogelijkheid om vanuit de Verkenner of via de scanner zelf de hele harde schijf te scannen. Dat is al één stap beter dan de AVG-scanner, die zonder extra installatie niet op rootkits controleert, maar een stapje minder dan Avast. Aan de positieve kant krijgen we van Avira de dekking die een moderne pc nodig heeft, wat Avast niet kan claimen.

Wat is dan de kanttekening? We krijgen geen bescherming tegen spyware. Als we dat willen, moeten we twintig euro betalen voor de eenvoudigste betaalde versie van AntiVir; nog steeds een zeer schappelijk bedrag overigens.

Aangezien spyware een zeer belangrijk aandeel heeft in de dreigingen, maakt dit de gratis versie van Avira te kreupel om je dagelijkse computergebruik waterdicht te maken. Maar wie op zoek is naar een testversie om de software beter te leren kennen, kan via AntiVir Personal met Avira kennismaken. Een Nederlandstalige versie van dit verrassend krachtige programma is niet te vinden.

Windows 2000/XP/Vista

External links

Avira