Heb je meerdere computers in een Windows XP-thuisnetwerkje, dan deel je waarschijnlijk ook enkele mappen, zodat andere computers toegang hebben tot bepaalde bestanden. Maar wat als je een bepaalde computer géén toegang wil geven tot de gedeelde bestanden, ongeacht wie op die computer is aangelogd?

Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld je zoon of dochter geen toegang wil geven tot persoonlijke bestanden. Het kan eenvoudig met Windows XP Service Pack 2. Klik op START, CONFIGURATIESCHERM, WINDOWS XP FIREWALL.

op het eerste tabblad zorg je ervoor dat de Firewall ingeschakeld is. Passeer ook even langs het tabblad UITZONDERINGEN en zorg dat ook de optie BESTANDS- EN PRINTERDELING ingeschakeld is.

Selecteer nu BESTANDS- EN PRINTERDELING en klik op BEWERKEN. Klik daarna op BEREIK WIJZIGEN en kies AANGEPASTE LIJST. Voer hier de ip-adressen in van de computers die wél toegang moeten krijgen.

Die ip-adressen vind je door op de computers de volgende stappen uit te voeren: klik op START, CONFIGURATIESCHERM, NETWERKVERBINDING, LAN-VERBINDING. Klik daarna op de tab ONDERSTEUNING en noteer het ip-adres.

Tik daarna alle ip-adressen van de toegelaten computers in, gescheiden door komma’s en klik op OK. De computers die niet in deze lijst staan, zullen voortaan geen toegang meer krijgen tot bestanden op deze computer.