Ik heb mijn pc met een Nederlandstalige versie van Windows XP Home aan een Franstalige vriend verkocht. Hoe kan ik de taal van Windows nu naar het Frans veranderen? Ik heb al geprobeerd via de optie ‘Landinstellingen’, maar Windows verschijnt nog altijd in het Nederlands.

Armand Van de Velde

Zo eenvoudig is het jammer genoeg niet. Wat je via het CONFIGURATIESCHERM, DATUM, TIJD, TAAL EN LANDINSTELLINGEN, LANDINSTELLINGEN kan aanpassen, is niét de taal van de menu’s en dialoogvensters van Windows. Deze instellingen laten je enkel toe tekst en bepaalde formatteringen (zoals valuta’s en datumnotaties) in andere talen correct te doen verschijnen en zorgen ervoor dat je zelf ook in diverse talen tekst kan invoeren.

Wil je Windows zélf in een andere taal zien verschijnen, dan moet je daarvoor een MUI-pack (multilingual user interface) aanschaffen. Er bestaat trouwens ook zo’n MUI-pack voor MS Office.

In jouw geval echter is zo’n MUI-pack niet zo evident: het laat zich namelijk enkel op de Engelstalige Professional-versie van Windows XP installeren – dus niet op je Nederlandstalige XP Home. Komt daarbij dat MUI alleen aan bedrijven verkocht wordt en dus niet verkrijgbaar is in de winkel om de hoek. Er zal dus weinig anders opzitten dan dat je vriend zich een Franstalige XP aanschaft…