Ik ontving via een vriend een mail met de boodschap dat het bestand sulfnbk.exe een virus zou zijn dat zo snel mogelijk verwijderd moest worden. Ik trof het inderdaad op mijn harde schijf aan en heb het gewist. Maar nu blijkt dat hem om een valse virusmelding gaat. Wat doet het bestand dan wel, en wie verspreidt dergelijke berichten?

Hans Demeulemeester

Tik even SULFNBK.EXE in zoekrobot Google in: dat levert meer dan 30.000 hits op! Je bent dus lang niet de enige die slachtoffer geworden is van zo’n ‘hoax’ of valse virusmelding.

Blijkbaar vinden sommigen het inderdaad leuk om anderen de stuipen op het lijf te jagen en trachten ze tegelijk een soort van kettingreactie op gang te brengen.

Ontvang je een virusmelding via mail, tik dan éérst even een typisch kernwoord uit zo’n bericht in Google: de kans is groot dat je dan even later te lezen krijgt dat het om een valse melding gaat!

Stuur zo’n bericht dan zeker NIET door naar anderen, maar laat de afzender dadelijk weten dat het om een hoax gaat. Je kan ook altijd kijken op de website van fabrikanten van antivirussoftware, zoals bijvoorbeeld McAfee of Symantec.

In jouw geval gaat het om de bekende sulfnbk-hoax, die al een tijdje de ronde doet! Het bestand sulfnbk.exe (System Utility Long File Names Back-up) is niets anders dan een tool van Windows die corrupte lange bestandsnamen kan herstellen.

Strikt genomen heb je die niet echt nodig, maar wil je het verwijderde bestand toch vervangen door een intact exemplaar, dan kan je voor gedetailleerde instructies terecht op de Engelstalige Knowledge Base van Microsoft.