Ik heb al geruime tijd problemen om mijn harde schijf te defragmenteren. Ik sluit nochtans zowat alle programma’s af alvorens ik aan de defragmentatie begin, maar ik geraak niet verder dan 10 %. Hoe kan ik dat terug in orde krijgen?

Jean-Marie Demuynck

Ben je zeker dat je alle programma’s hebt afgesloten voordat je de defragmentatie opstart? Naast je antivirusprogramma en schermbeveiliger kunnen er immers nog (meer verborgen) programma’s op de achtergrond draaien.

Klik op START, UITVOEREN en geef de opdracht MSCONFIG in. Op het tabblad OPSTARTEN krijg je al een beter idee van welke programma’s en services allemaal samen met Windows worden opgestart.

Lukt het je ook niet als je hier een paar programma’s uitvinkt? (Kijk wel goed dat je niet eender wat afsluit; zoek desnoods eerst op internet als je twijfelt.) Start Windows dan eens op in VEILIGE MODUS, en start van hieruit het defragmentatieprogramma op.

Je roept deze modus op door kort na het opstarten van de pc enkele keren op de F8 (of de CTRL)-toets te drukken. Je krijgt dan een opstartmenu te zien, waaruit je de optie VEILIGE MODUS kiest. Normaal zou het nu wel moeten lukken.