Ben je chatprogramma’s met duizend-en-een mogelijkheden die je toch niet gebruikt beu? Dan is Instantbird misschien wel iets voor jou. Deze instant messager gebruikt code van Mozilla (bekend van Firefox) en het openbronproject Pidgin.

Franjes hoef je bij Instantbird niet te zoeken. Je krijgt zelfs de schermafbeeldingen van je contacten niet te zien, alleen icoontjes die verwijzen naar het IM-netwerk (MSN, Yahoo, ICQ, …) waar ze op vertoeven. Ook bij het eigenlijke chatten blijft alles heel simpel. Er zijn geen flitsende opmaakmogelijkheden zoals bij Live Messenger en er is geen snelmenu met smileys. Ook ondersteuning voor andere talen dan het Engels ontbreekt.

[download_file]

Daar staat tegenover dat InstantBird vederlicht is en toch heel wat instant messaging-platformen ondersteunt. Dat betekent niet alleen dat je kan verbinden met bekende namen als Messenger, AIM, ICQ, Yahoo en MySpaceIM, maar ook met netwerken van mindere goden als QQ en NetSoul. Je kan met InstantBird ook op IRC-servers gaan chatten.

InstantBird is nu nog ondermaats bedeeld met features, maar oordeel niet te streng. Het programma is nog maar pas aan zijn eerste versie toe en de ontwikkelaars beloven er hard aan te sleutelen. Bovendien heeft het een open plug-inarchitectuur, wat derden toelaat om extra functies toe te voegen. Hou dit tooltje dus zeker in de gaten!

Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X en Linux
 

External links

Instantbird