Het openbronprogramma HandBrake is uitstekend gereedschap om films om te zetten, zodat je ze kan bekijken op een iPod of een PSP. Je kan het ook gebruiken als je van een eigen dvd een kopie voor eigen gebruik wil maken. HandBrake is er voor Windows-pc’s, Linux-machines en Macs.

HandBrake is relatief eenvoudig te gebruiken, al zijn er heel wat opties die het verwarrend kunnen maken. Het gemakkelijkste is werken met de vooraf gedefinieerde profielen, die onder de noemer presets verschijnen. Deze presets hebben zelfverklarende namen, zoals iPhone/iPod Touch, Xbox 360, PSP of iPod. Als je een van deze presets selecteert, eindig je normaal gezien met een perfect eindresultaat voor het gewenste toestelletje.

[download_file]

We schrijven ‘normaal gezien’, want soms loopt het fout door ontbrekende codecs of foute instellingen. Een nadeel is dat HandBrake je niet altijd goed inlicht over wat er nu precies fout liep. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het omzetten mislukt omdat je niet de nodige software voor een omzetting naar een bepaald formaat op je pc hebt staan. We ondervinden trouwens dat HandBrake op de pc vaker de mist in gaat dan op de Mac.

Dit programma staat bol van de opties. Zo is het mogelijk om een AC3-soundtrack te herleiden tot stereogeluid en ondertitels van een dvd-film meteen op het videobeeld te ‘branden’. Hoelang het omzetten van een videobestand duurt, hangt uiteraard af van de motor in je pc. Hoe krachtiger die is, hoe sneller de conversie gaat.

Op de downloadpagina vind je  links naar alle versies van HandBrake. Bij het Windows- en Mac-platform krijg je de keuze tussen de Command Line Interface- en GUI-versie. Alleen deze laatste heeft een grafische interface en is dus voor de meeste gebruikers de aangewezen keuze. Let wel, de Mac-versie werkt alleen onder Leopard, niet onder Tiger (Mac OS X 10.4).

Windows 2000/XP/Vista, Mac OS X 10.5 of Linux

External links

HandBrake