Met TrueCrypt maak je vanaf nu niet alleen een beveiligde opslagsplaats op je harde schijf of extern opslagmedium. Het kan hele schijven en systeempartities zo beveiligen dat anderen ze niet eens kunnen opstarten.

In een nieuwe modus kan je het systeem zo instellen dat je na een herstart eerst je zelfgekozen wachtwoord moet ingeven voor je met je computer aan de slag kan. De TrueCrypt-bootcylinder neemt het voortouw bij de systeemstart, zodat alleen jij je computer kan ontgrendelen.

[download_file]

TrueCrypt was al een populaire beveiligingsoplossing die bestanden van onkraakbare encryptie voorziet. Een container verschijnt als een normale (verwisselbare) schijf op je systeem. Het bouwen van zo’n nieuwe virtuele partitie verloopt simpel: TrueCrypt gebruikt voor de aanmaak willekeurige data, die het genereert op basis van muisbewegingen, toetsaanslagen en systeemvariabelen. Een usb-stick, een volledige hardeschijfpartitie of slechts één map kunnen versleuteld worden. Naast gewone versleutelde partities is het mogelijk onzichtbare partities te maken.

TrueCrypt biedt een ruime keuze aan encryptiealgoritmes. Een van de veiligste is AES. Uiteraard zal een stevigere encryptie zich vertalen in langere opslag- en leestijden. Alles staat of valt met de keuze van je wachtwoord. De makers suggereren een wachtwoord van minstens twintig tekens, bestaande uit letters, cijfers en speciale tekens. Belangrijk is ook dat u dit wachtwoord niet vergeet; er bestaat namelijk geen enkele manier om het te achterhalen.

Een handige optie is tot slot de mogelijkheid een Traveller-disc te creëren. Hiermee maak je een speciale partitie op een verwijderbaar medium. De data op het medium worden pas toegankelijk na het mounten en de invoer van het wachtwoord.

Positief is dat TrueCrypt vanaf nu compatibel is met Mac OS X, waardoor alle besturingssystemen het programma accepteren. Ook heeft de Linux-versie een nieuwe, gebruiksvriendelijkere interface gekregen. Je kan alle versies vinden op de downloadpagina die wij hier doorlinken. TrueCrypt is de meest sluitende computerbeveiliging zonder betaling die je op dit moment kan vinden.

Windows XP/2000/Server 2003/Vista, Ubuntu 6.10/70.4, OpenSuse 10.2 en andere Linux-distro’s (broncode, Mac OS X)
 

External links

TrueCrypt 5.0