Om mijn pc te beschermen, heb ik de firewall van ZoneAlarm geïnstalleerd. In de zogenaamde Trusted Zone zie ik echter een item staan dat ik daar zelf niet geplaatst heb: Loopback met IP adres 127.0.0.1. Is dat wel koosjer?


Om mijn pc te beschermen, heb ik de firewall van ZoneAlarm geïnstalleerd, zoals Clickx trouwens heeft aangeraden. Onder de instelling Firewall zie ik echter een item staan dat ik daar zelf niet geplaatst heb: Loopback met IP adres 127.0.0.1. Dit staat in de trusted zone. Wat houdt dat in, en moet ik dat verwijderen?

Jean Beuckels

Alvast geen enkele reden om je zorgen te maken, Jean! Dit zogenoemde loopback adress is een speciaal ip-adres, 127.0.0.1, dat verwijst naar de computer zelf.

Draai je op die pc bijvoorbeeld een eigen webserver, dan zou je met een adres als http://127.0.0.1 in principe op je eigen homepage belanden.

Zo’n loopbackadres wordt echter vooral gebruikt om de functionaliteit van je Ethernet-netwerkkaart te kunnen testen. Zo’n testje kan je overigens zelf uitvoeren.

Dat doe je van op de opdrachtprompt (tik cmd bij UITVOEREN), waar je de volgende opdracht ingeeft: ping 127.0.0.1. Als je netwerkkaart en bijhorende drivers goed functioneren, dan moet je in principe vier keer een respons van die kaart ontvangen, en wel als volgt: Reply from 127.0.0.1: bytes=32 time<1ms TTL=128 (de exacte waarden kunnen wel verschillen).

En of je dat speciale adres nu uit de trusted zone moet halen? Wel, enkel en alleen als je je eigen pc niet vertrouwt 😉