Tik, de vereniging van Telecom- en InternetKlanten, houdt op 30 december de Dag van de download. De organisatie wil Telenet en Belgacom wakker schudden met een schreeuw tegen de lage datalimieten voor internet in ons land. De bedoeling is dat iedereen zo veel mogelijk gaat downloaden, om zo een signaal af te geven aan de internetproviders.

De directe aanleiding voor de actie is de vorige week ingevoerde snelheidsverhoging van Telenet, waarbij de downloadcapaciteit ongewijzigd bleef.

Even leek er hoop voor ‘zware’ internetgebruikers toen een vals persbericht zijn weg vond naar enkele kranten. Hierin stond dat Telenet de datalimieten zou afschaffen. De boodschap werd echter snel rechtgezet en uiteindelijk bleek het om een gedeeltelijke snelheidsverhoging te gaan. Dat was voor Tik het moment om opnieuw actie te ondernemen tegen de beperkingen die volgens haar al lang achterhaald zijn.

Ook Belgacom onder vuur

Hoewel de aankondiging van Telenet de aanleiding voor de actie is, blijft ook Belgacom de kop van jut. Samen hanteren ze immers een gelijkaardige limiet en mogen ze de meerderheid van de Vlaamse surfers tot hun klanten rekenen.

Datalimieten vormen al lang een struikelblok voor de grootverbruikers onder de surfers. Zo ondertekenden twee jaar geleden maar liefst zestigduizend internetters de petitie tegen deze beperking. Helaas leidde dit tot weinig veranderingen. “Wij laten ons tariefbeleid nooit beïnvloeden door petities”, verklaarde Belgacoms woordvoerder Jan Margot destijds. Telenet liet toen weten dat de snelheid volgens zijn klanten belangrijker was dan de limieten.

Vandaag horen we min of meer hetzelfde verhaal. Zo beweert Telenet dat slechts zes procent van de klanten met het abonnement Expressnet zijn limiet van twaalf gigabyte overschrijdt. Tegen dit argument gaat Tik in verweer, want zes procent staat gelijk met vijftigduizend gebruikers. Bovendien houdt dat percentage geen rekening met de gebruikers die hun surfgedrag bewust beperken.

Een alternatief voor Telenet en Belgacom zijn de kleinere providers. Hoewel zij het netwerk huren van Belgacom, duiken ze meestal onder de prijs van de grote twee en bieden ze een veel hogere datalimiet aan.

ZDNet publiceerde vorige week in samenwerking met PC Magazine een vergelijkend onderzoek en kwam tot de conclusie dat het gras groener is aan de andere kant. In Nederland is er zelfs bijna nergens sprake van een surfbeperking.

Legaal downloaden

Wie actief wil deelnemen, kan zich inschrijven op Dagvandedownload.be. Tik benadrukt wel dat het gaat om legaal dataverkeer. Het wil hiermee immers aantonen dat de limieten niet enkel worden overschreden door illegaal te downloaden. Zondag 30 december is daarom een uitgelezen dag om gamedemo’s binnen te halen of om video’s op het net te bekijken. Wie het graag wat grootser ziet, kan van de gelegenheid gebruikmaken om een versie van Linux te proberen.

External links

Seagate