Je hebt een digitale camera én gratis webruimte bij je internetprovider? Dan is het met JAlbum een fluitje van een cent om een fraai online fotoalbum te maken. Dankzij het ingebouwde FTP-programma en de verbeterde interface zet het Nederlandstalige JAlbum je fotoalbum direct online.

Via een Verkenner-achtige interface beheer je je fotocollectie. Je hebt ook toegang tot de Exif-data van je foto’s; dit is extra informatie over bijvoorbeeld de dag dat je de foto maakte en welke camera-instellingen werden gebruikt. Het programma is ook prima geschikt om fotopresentaties op cd-rom te branden.

[download_file]
JAlbum kan tegenwoordig functioneren als server: zolang het programma draait, wordt een map met foto’s in de gaten gehouden. Wordt een foto toegevoegd of verwijderd, dan zal JAlbum het online fotoalbum automatisch aanpassen.

Versie 7.0 onderging een groot aantal ingrijpende veranderingen. De interface werd helemaal opnieuw ontworpen en is daardoor nog eenvoudiger in het gebruik. Ook de publiceersectie kreeg een nieuwe look en wat extra mogelijkheden. Of je nu Mac OS of Windows gebruikt, deze versie zorgt ervoor dat je albums er op beide platforms even gelikt uitzien.

De nieuwe 7.4-versie levert opnieuw een verbetering van de interface op om het werken met JAlbum nog logischer te maken. De maker zegt dat hij uitvoerig met een testgroep heeft gewerkt om de werking te verbeteren en hij schat dat het aantal gebruikers na het uitkomen van deze versie zal verdubbelen. Enthousiaste eigenaren kunnen voortaan via mail en web laten zien hoe mooi hun fotoverzameling is en enkele skins hebben een nieuwe lik verf gekregen. Ook Vista-gebruikers kunnen nu skins installeren op hun exemplaar van JAlbum.

De website van JAlbum geeft aan dat drie miljoen mensen hun kiekjes op het web bijhouden en bijwerken. Probeer zelf ook eens waarom zij zo enthousiast zijn over dit voortdurend beter wordende online fotoboek. Je kan je eerst registreren voor je toegang krijgt en ontvangt daarmee hostingruimte en nieuwsbrieven, maar je kan ook gewoon doorgaan en downloaden.

Windows 98/Me/2000/XP/Vista

External links

JAlbum 7.4