Is het mogelijk zonder automatische documentinvoerder verschillende pagina’s naar eenzelfde bestand in te scannen?

Mark van de Schoor

Met een automatische documentinvoerder (adf) lukt dat inderdaad probleemloos, maar voor zover we weten is er geen kant-en-klare truc om hetzelfde resultaat met losse scans te bereiken. Wat je natuurlijk wel altijd kan doen, is de ingescande pagina’s via een beeldbewerkingspakket aan elkaar rijgen – onder elkaar plakken dus. In een notendop pak je dat als volgt aan in Photoshop.

Open de eerste twee ingescande beeldbestanden. Selecteer het tweede (onderste) bestand en ga via AFBEELDING, AFBEELDINGSGROOTTE na wat de pixelafmetingen zijn. Noteer deze waarden. Selecteer nu de eerste figuur, en ga naar het menu AFBEELDING, waar je CANVASGROOTTE kiest. Tel bij het aantal pixels van de breedte en hoogte de hoeveelheid pixels die je zopas van de andere figuur hebt genoteerd. Bij PLAATSING klik je het tweede vierkantje aan (pijltje naar boven). Kies bij KLEUR CANVASUITBREIDING de gewenste kleur, wit bijvoorbeeld. Bevestig met OK.

Selecteer nu je tweede figuur, en druk op CTRL+A (selecteer alles), en op CTRL+C (kopiëren). Klik vervolgens op je eerste figuur (met het uitvergrote canvas) en druk op CTRL+V (plakken). Kies de tool VERPLAATSEN en schuif de ingeplakte figuur naar de correcte plaats. Dit bestand kan je – met behoud van hetzelfde grafische formaat – opslaan als een derde bestand.

Herhaal deze procedure voor de volgende scans. Hou er wel rekening mee dat het resulterende bestand al snel flink wat schijf- en geheugenruimte kan opslokken…