Ik zou graag wekelijks mijn schijf automatisch laten defragmenteren. Bij voorkeur ‘s nachts, omdat mijn pc toch blijft aanstaan. Via de ingebouwde taakplanner moet dat normaal kunnen, maar bij mij blijkt dit toch niet te werken. Het programma start wel op, maar ik moet de eigenlijke defragmentatie nog altijd manueel in gang zetten. Doe ik iets verkeerd?

Werner Stalpaert

Blijkbaar wel. Laten we de procedure even doorlopen. Ga naar de Windows START-knop en kies ALLE PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, SYSTEEMWERKSET, GEPLANDE TAKEN.

Dubbelklik op EEN NIEUWE TAAK TOEVOEGEN. Een wizard schiet wakker. Druk op VOLGENDE. Even later verschijnt een venster met geïnstalleerde toepassingen. Druk hier op de knop BLADEREN, en spoor het bestand defrag.exe op in de map C:WINDOWSsystem32. Geef de taak een gepaste naam en kies (bijvoorbeeld) WEKELIJKS. Bevestig met VOLGENDE.

Stip een geschikte starttijd en dag(en) aan. Druk opnieuw op VOLGENDE. Vul je gebruikersnaam én wachtwoord in (tweemaal) – een accountwachtwoord is dus wel verplicht.

Na een druk op VOLGENDE plaats je een vinkje naast GEAVANCEERDE EIGENSCHAPPEN VOOR DEZE TAAK OPENEN WANNEER IK OP VOLTOOIEN klik.

Zodra je nu de knop VOLTOOIEN indrukt, beland je in een nieuw venster, waar je op het tabblad TAKEN bij UITVOEREN het volgende ziet ingevuld staan: C:WINDOWSsystem32defrag.exe.

Voeg hier als parameter de letter van het schijfstation toe waarop je de defragmentatie wil uitvoeren, bijvoorbeeld C:. Je kan er ook nog de parameter /f aan toevoegen, voorafgegaan door een spatie.

Let wel, dit moet je alleen maar doen als je Windows wil forceren om een defragmentatie uit te voeren, ook al acht die dat niet nodig!

Het is natuurlijk nog de vraag of dat wel zinvol is. Bevestig met OK en vul nogmaals je accountgegevens in. Check of de taak correct staat ingepland.

Nu zou het wel moeten lukken! Schakel je je pc ‘s nachts in slaapstand, dan moet je op het tabblad INSTELLINGEN nog wel een vinkje plaatsen bij DE COMPUTER UIT DE SLAAPSTAND HALEN OM DEZE TAAK UIT TE VOEREN.