Als ik een usb-stick aansluit, weet ik nooit vooraf welke stationsletter die toegewezen krijgt. De ene keer is het F, de andere keer Q, enzovoort. Vervelend, aangezien de beveiligingssleutel voor online bankieren op die stick staat, en die moet zich altijd op dezelfde locatie (station) bevinden. Bestaat hier een oplossing voor?

Eric Latte

In principe is het zo dat Windows XP wel degelijk bijhoudt welke stationsletter een speficieke usb-stick tijdens een vorige sessie werd toegekend.

Een volgende keer werkt XP normaal met dezelfde letter voor diezelfde stick. Voorwaarde is wel dat je de stick telkens ook in dezelfde usb-poort stopt.

We raden je de volgende procedure aan. Stop de stick in een usb-poort. Ga naar START, UITVOEREN, tik diskmgmt.msc in, en bevestig met OK.

Je belandt nu in het venster van het Schijfbeheer. Klik met de rechtermuisknop op het grafische blokje dat het station van je usb-stick voorstelt en kies STATIONSLETTER EN PADEN WIJZIGEN. Druk op de knop WIJZIGEN, en kies een geschikte, vrije stationsletter.

We raden je wel aan een letter te nemen die hoog in het alfabet staat (bijvoorbeeld U:), zodat Windows een volgende keer niet verplicht is een nieuwe letter toe te kennen, omdat die bijvoorbeeld in beslag genomen is door een netwerkstation of door een ander (extern) medium dat je hebt aangesloten.

Bevestig je keuze (met OK en JA), en sluit het Schijfbeheer weer af. Laat de stick in je pc zitten, tot je die afsluit. Daarna zou diezelfde stick in dezelfde poort deze stationsletter moeten behouden.

Wil je dat die deze letter ook krijgt in een andere usb-poort, stop de stick dan ook even in die poort en herhaal de procedure die we hierboven beschreven hebben.