Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Internetfilters zijn er om spam of malware buiten de deur te houden. Twee programmeurs vinden dat ook online stompzinnigheid op de zwarte lijst hoort te staan en ontwikkelen de zogenaamde StupidFilter.

Gabriel Ortiz en Paul Starr ergeren zich al jaren dood aan gemakzuchtige, nietszeggende commentaren op IRC-kanalen, fora en websites. Ze zijn het zelfs zo zat dat ze een softwarefilter ontwikkelen die bijdragen blokkeert die zij beneden het peil van welbespraakte Engelssprekende internetters beschouwen.

De twee hebben een lijst van meer dan tweehonderd woorden en uitdrukkingen verzameld die volgens hen alle alarmbellen doen afgaan bij elke weldenkende surfer. Ze leren de StupidFilter aan te slaan bij overmatig veel spelfouten en uitroeptekens, foutief gebruik van hoofdletters en letterwoorden als LOL (laugh out loud) en LMAO (laugh my ass off). Ortiz en Starr pretenderen niet om een objectieve filter te ontwikkelen, maar hopen in plaats daarvan op boze brandbrieven van geblokkeerde gebruikers die in beschaafd Engels zijn opgesteld.

Het project loopt al zo goed dat de programmeurs hulp nodig hebben om stompzinnige bijdragen te verzamelen. Vrijwilligers moeten wel eerst een korte taaltest ondergaan, zodat ze de StupidFilter niet zelf saboteren. Als het aanslaat, willen Ortiz en Starr de broncode inbouwen bij CMS-systemen, webfora, blogs, wiki’s en andere plekken waar mensen online samenkomen.

De geestelijk vaders van de filter benadrukken dat ze alleen sorteren op stijl en taalgebruik. Anders gezegd: “De StupidFilter keurt onbezorgd een welsprekend pleidooi goed dat schoolkinderen verplicht om gesubsidieerde raketwerpers te bezitten, zolang het is voorzien van de juiste hoofdletters.”

External links

StupidFilter