ZoneAlarm, een vaste waarde in de beveiligingswereld, biedt een uitstekende gratis firewall. ZoneLabs, de maker, heeft een update uitgebracht die het pakket geschikt maakt voor Windows Vista.

ZoneAlarm laat zich simpel installeren en vereist daarna een herstart. Via een handige assistent kunnen belangrijke tools (e-mailprogramma’s, browsers, …) worden ‘vrijgeschakeld’, zodat e-mailen en internetten niet wordt tegengehouden. Dat bespaart veel werk omdat het apart specificeren van poortadressen en proxy-instellingen niet nodig is. Als de assistent klaar is, kan je meteen surfen.

[download_file]
Wanneer de computer een verbinding naar binnen of buiten probeert te leggen die buiten de al geconfigureerde instellingen valt, komt er een venster in beeld. Je kan dan een afweging maken of je de verbinding al dan niet wil toelaten. Een handige toevoeging is het Internet Lock, dat automatisch wordt geactiveerd wanneer de screensaver aanspringt of na een bepaalde periode van inactiviteit.

Deze basisuitvoering van Zonealarm is 39 MB groot en gratis voor thuisgebruik. Tijdens de installatie word je aangemoedigd om te betalen voor de Pro-uitvoeringen. Naast een firewall bieden deze een scanner tegen mailvirussen, een pop-upblokkering en een antispywaremodule.

De vernieuwde grafische interface van ZoneAlarm 7 past meer in de nieuwe huisstijl van moederbedrijf Checkpoint. Huidige gebruikers hoeven niet te vrezen: de lay-out zelf is niet overhoop gehaald. Alle functies zitten nog precies waar ze horen. Het set-upproces is overigens ingrijpend verkort en vereenvoudigd.

Vista-gebruikers zullen misschien denken dat hun eigen firewall alle rotzooi moeiteloos tegenhoudt. Malware- en virusschrijvers zijn echter inventief en het is dus altijd een goed idee om een extra beveiliging als ZoneAlarm achter de hand te hebben.

Windows 2000/XP/Vista

External links

ZoneAlarm Free 7.1.100