Hoe komt het dat als ik een bestand verwijder, het soms in de Prullenbak terechtkomt en soms ook weer niet?

Marcel Wijnants

Je prullenbak is eigenlijk het laatste tussenstation vooraleer je gegevens voorgoed verdwenen zijn. Wanneer je een document wist met een druk op DEL wordt het naar de prullenbak gestuurd.

Verwijder je een document met de toetsencombinatie SHIFT+DEL, dan wordt de prullenbak overgeslagen en is je document ineens voorgoed gewist.

Dat wil niet zeggen dat je ‘safe’ zit als je altijd gewoon op DEL drukt. Rechtsklik op je PRULLENBAK en kies voor EIGENSCHAPPEN. In het dialoogvenster dat verschijnt kan je allerlei instellingen van je vuilnisbak aanpassen.

Zo kan je kiezen om BESTANDEN NIET NAAR DE PRULLENBAK VERPLAATSEN, MAAR DIRECT WISSEN BIJ VERWIJDEREN. Wees dan wel voorzichtig met het gebruik van de DEL-knop!

Maar waar we je willen op wijzen is de maximumgrootte van de Prullenbak. Je kan het percentage van je harde schijf dat toegewezen wordt aan je Prullenbak instellen.

Is je Prullenbak bijgevolg maar 10 MB groot, dan wordt een bestand van 12 MB dat je verwijdert altijd onmiddellijk naar de eeuwige jachtvelden verwezen.

Het past immers niet in de vuilbak. Zo gaat het dus altijd: is de vuilbak vol, dan worden enkele bestanden gewist om plaats te maken voor nieuwe.

Dat is de reden waarom je soms bestanden niet meer kan terugvinden. Je Prullenbak is natuurlijk ook geen opslagplaats voor belangrijke bestanden, maar eerder een opvangnet voor een verkeerderlijke druk op de DEL-toets!