De laatste tijd heb ik op mijn monitor last van een soort gele waas die – eerst sporadisch maar nu permanent – over mijn beeldscherm verschijnt. Vooral bij het gebruik van fotobewerkingsprogramma’s, het afspelen van een dvd en andere toepassingen waarbij een exacte kleurweergave vereist is, is zoiets erg storend. Wat is er aan de hand?

Luc D’havé

Alvorens je je probleem aan een technisch defect moet wijten, kan je eerst enkele mogelijke remedies proberen. Staat je monitor niet in een magnetisch veld (in de buurt van een televisie, luidsprekers, microgolfoven, …)?

Probeer de Degauss-functie eens; je vindt deze functie meestal in het optiemenu van je scherm. Kijk ook eens na of je monitorkabel niet gekneld zit en goed is aangesloten op je pc.

Probeer misschien ook eens om een ander scherm aan te sluiten. Als dat een goed beeld geeft, dan ligt het probleem aan je monitor. Zoniet is er iets mis met je grafische kaart.

Ligt het probleem toch bij je monitor, dan moet je contact opnemen met de hersteldienst van de fabrikant. Hopelijk is je monitor nog binnen de garantietermijn!