Belgacom zag in de eerste negen maanden van 2007 zijn klantenbestand uitbreiden, en noteerde een nettowinstgroei van dertien procent. Het totaal aantal ADSL-klanten ligt nu op 1.201.853. Voor mobiele telefonie ligt dat aantal op net geen 4,5 miljoen.

Daar staat tegenover dat het aantal vaste telefoonlijnen in vrije val is geraakt. Sinds begin dit jaar heeft het bedrijf 157.000 minder vaste lijnen. Een van de oorzaken van die terugval is dat surfers nu geen volwaardige telefoonlijn meer nodig hebben voor hun ADSL-aansluiting bij een andere provider.

Ondanks de verwelkoming van 78.110 nieuwe klanten in het derde kwartaal, viel de totale opbrengst bij Proximus terug met 3,8 procent tot 1.554 miljoen euro. De operator verdient hierdoor 39,8 euro per maand per klant in vergelijking met 41,1 euro een jaar geleden. De operator wijt dit aan de daling van de terminatietarieven en de verlaagde roaming-kosten die sinds deze zomer van kracht zijn. Opvallend is dat de opbrengsten uit data zijn toegenomen. In totaal bedragen ze net geen kwart van de totale inkomsten uit mobiele telefonie.

Voor ADSL stegen opbrengsten met twaalf procent. Die stijging is te danken aan de 74.000 nieuwe breedbandklanten, in combinatie met een prijsstijging van twee procent. Hierdoor steeg de gemiddelde opbrengst per klant lichtjes met twee procent tot 32,30 euro.

Digitale televisie verdubbeld

Belgacom TV haalde in totaal 19 miljoen euro meer binnen dan vorig jaar. De inkomsten per klant stegen met 36 procent en er kwamen sinds januari 109.769 nieuwe klanten bij. De helft daarvan komt overigens uitsluitend uit de laatste drie maanden, wat de groep dankt aan zijn uitgebreid aanbod. In totaal hebben de digitale-televisiediensten van het bedrijf nu net geen 250.000 klanten.

Inkomsten uit ICT stegen dit jaar met 6,2 procent in vergelijking met de eerste negen maanden van 2006. Die komen hoofdzakelijk uit de Telindus Group en diensten als hosting en beveiliging. Ook nam Belgacom recent nog het Nederlandse ISIT over.

Voor het hele jaar 2007 behoudt het bedrijf zijn verwachtingen. Voor vaste telefonie en ADSL komt dat neer op een opbrengstdaling van één procent, waarvoor het bedrijf wijst naar de verlaagde tarieven van vaste lijnen naar mobiele nummers. De opbrengstdaling bij Proximus wordt geschat op vier procent.

External links

Belgacom