Voor niets gaat de zon op, luidt het gezegde. Maar voor dezelfde prijs krijg je een behoorlijke bescherming tegen virussen en malware. Avast Home Edition is gratis voor thuisgebruik en niet-commerciële toepassingen.

Avast 4.7 is gratis, maar biedt alle mogelijkheden die je van een professionele virusscanner verwacht. Het programma doorzoekt mails en de harde schijf op virussen en andere malware. Daarbij kan je kiezen of verwisselbare media, de complete schijf of alleen bepaalde mappen moeten worden nagekeken.

[download_file]
Via een schuifknop stel je in hoe grondig Avast te werk moet gaan. Wanneer er dan toch een virus ontdekt wordt, zal Avast het besmette bestand verwijderen of je van de aanwezigheid van het virus op de hoogte brengen, waarna je zelf kan bepalen wat er met het virus moet gebeuren.

Web Shield is een functie waarmee je het inkomende internetverkeer in de gaten houdt. Het schild filtert virussen, adware of spyware afkomstig van het internet. Het virtuele schild is compatibel met alle bekende browsers, inclusief Microsoft Internet Explorer, Firefox, Mozilla en Opera.

Niet alleen het internetverkeer wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Avast scant ook bestanden die afkomstig zijn van nieuwsgroepen, P2P-netwerken en instant messaging-programma’s. De nieuwste versie kan ook archiefbestanden (DBX-bestanden) van Outlook Express uitpakken en desinfecteren.

Avast is een van de weinige virusscanners die je naar wens kan aanpassen. Op de website van Avast zijn diverse leuke skins beschikbaar om het programma een nieuw uiterlijk aan te meten. Het programma is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Voor thuisgebruikers (niet-commercieel) is Avast Home Edition gratis. Na zestig dagen moet je je kosteloos registreren, maar dat duurt amper een paar minuten. Vervolgens krijg je een licentiesleutel in je mailbox.

Nog een kleine waarschuwing: twee virusscanners installeren op één pc zorgt voor problemen. Heb je al een antivirusprogramma, dan verwijder je die software best voordat je Avast uitprobeert. En omgekeerd: voldoet Avast niet aan je verwachtingen, verwijder het programma dan eerst en herinstalleer pas daarna het oude pakket.

Windows 95/98/ME/NT4/200/XP/Vista

External links

Avast Home 4.7.1043