Mijn vrouw en ik werken elk met een eigen gebruikersaccount op een Windows XP-toestel. Bij het opstarten verschijnt dan een welkomstscherm waar we ons kunnen aanmelden. Bij mijn echtgenote staat daar echter telkens ook het aantal ongelezen e-mails bij. Bij mij verschijnt zo’n melding niet. Waar zit het verschil?

Ludo Van Aert

Op het welkomstscherm van Windows XP kan inderdaad onder de accountnaam een link verschijnen die het aantal al opgehaalde, maar nog ongelezen e-mails aangeeft.

Klik je die aan, dan kan je aflezen van welke e-mailaccount die berichtjes afkomstig zijn. Deze informatie krijg je echter alleen maar te zien als er op de pc een e-mailprogramma draait dat dit welkomstscherm kan bijwerken.

Volgens Microsoft’s Knowledge Base is dat voorlopig enkel Outlook Express en Windows Messenger, maar het lukte bij ons alvast ook met Outlook (versie 2003).

Hoe dan ook, via een registeringreep is het mogelijk dit gedrag bij te sturen. Start hiervoor de registereditor op (START, UITVOEREN, en dan ‘regedit’ ingeven) en blader naar HKEY_CURRENT_USERSOFTWAREMICROSOFTWINDOWSCURRENTVERSIONUNREADMAIL.

Je ziet meteen welke e-mailaccounts bij deze notificatie opgenomen zijn. Nu zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Stel dat je deze notificaties voor een van de accounts wil uitschakelen.

Klik in dat geval de sleutel van die account met de rechtermuisknop aan en kies MACHTIGINGEN. Klik op de account SYSTEEM en klik het selectievakje van VOLLEDIG BEHEER in de kolom WEIGEREN aan. Bevestig met OK en sluit Regedit af.

Nog een ander scenario: standaard worden enkel de ongelezen mails van maximaal drie dagen oud getoond, maar wat als je dat bijvoorbeeld tot één week wil verlengd zien?

Open opnieuw Regedit en selecteer de sleutel van de bewuste account. In het rechtervenster zie je mogelijk het item MessageExpiryDays verschijnen. Dubbelklik hierop en vul ‘7’ in bij WAARDEGEGEVENS.

Bevestig met OK. Zie je dat item niet verschijnen, klik dan op een lege plaats in het rechtervenster en kies NIEUW, DWORD-waarde. Geef het item vervolgens de juiste naam en vul ook hier ‘7’in.

Let wel, geef je dit item de waarde ‘0’ mee, dan zal de notificatie niet langer verschijnen. We raden je alvast aan de inhoud van de sleutel Unreadmail te controleren om uit te vissen waarom het bij jouw account misloopt.