Ik wil voorkomen dat iemand de mailbox bij mijn provider blokkeert door me met reusachtige e-mailbijlagen te overladen. Kan ik die persoon in Outlook op een soort zwarte lijst zetten?


Ik wil voorkomen dat iemand de mailbox bij mijn provider blokkeert door me met reusachtige e-mailbijlagen te overladen. Kan ik die persoon in Outlook op een soort zwarte lijst zetten?

Eddy Ryckalts

Knap vervelend natuurlijk, als iemand je mailbox met talloze berichtjes of met buitenmaatse bijlagen bombardeert.
Het is vooral heel lastig als dat gebeurt met een pseudo-anoniem e-mailadres, zoals bij Hotmail.

In theorie kan je weliswaar een klacht naar de provider of naar de e-maildienst sturen (bij Hotmail is dat bijvoorbeeld [email protected] of [email protected]), maar in de praktijk levert dat gewoonlijk niks op.

Voor zover we weten, bieden providers (in het standaardpakket) je niet de mogelijkheid om zelf adressen op te geven die automatisch door hun mailserver geweigerd worden. Een hardnekkige ‘spammer’ verandert trouwens toch om de haverklap zijn afzendadres.

Je kan natuurlijk altijd wel zelf je e-mailadres wijzigen, maar wellicht is dat voor jou geen optie. Er zit dan weinig anders op dan gebruik te maken van de ingebouwde filters in Outlook (Express).

In Outlook creëer je zo’n filter via het menu EXTRA, REGELS EN WAARSCHUWINGEN. Begin hier met een NIEUWE REGEL en volg de aanwijzingen van de wizard: je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle mail van een bepaald adres en/of vanaf een bepaalde grootte automatisch – al dan niet permanent -gewist wordt.

Outlook Express gaat zelfs nog een stapje verder, want die biedt je ook de mogelijkheid (via het menu EXTRA, BERICHTREGELS) om een ongewenst bericht rechtstreeks uit je mailbox op de server te laten verwijderen.

Stel je de e-mailclient zo in dat die heel frequent je mailbox checkt, dan zullen die ondingen met dezelfde frequentie er ook weer worden uitgekieperd. Lang geen ideale oplossing, maar waarschijnlijk zal het wel voldoen.