The Gimp is in de grafische wereld de David die het opneemt tegen Goliaths zoals Adobe. De gloednieuwe versie 2.4 heeft nieuwe wapens, in de vorm van een nettere interface en beter gereedschap.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


The Gimp is in de grafische wereld de David die het opneemt tegen Goliaths zoals Adobe. De gloednieuwe versie 2.4 heeft nieuwe wapens, in de vorm van een nettere interface, beter gereedschap en een zeer handige functie om objecten op elkaar af te stemmen.

Gimp staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is het gratis antwoord op dure grafische programma’s als Adobe Photoshop en heeft sinds zijn introductie in 1995 een grote groep trouwe gebruikers aan zich weten te binden. In eerdere versies van The Gimp zagen we al features opduiken die we ook in Adobe Photoshop aantreffen, zoals lagen, kanalen en een overvloed aan andere tools. De software ontbeert echter een CMYK-modus. Wie die nodig heeft, kan deze functionaliteit middels een verbeterde, experimentele plugin toevoegen. Ook plugins voor Photoshop worden ondersteund.

[download_file]
Beginnende gebruikers zullen aardig wat moeite hebben om te wennen aan de gebruiksomgeving van de grafische studio met de merkwaardige naam. The Gimp zit vol versleepbare deelvensters, zodat er duidelijk overzicht is voor de uitgebreide werkbalk in het hoofdvenster. Onder meer een kloontool en verfborstels behoren tot de vele mogelijkheden.

Er is gewoonweg te veel nieuws in versie 2.4. We verwezen al naar het nieuwe uiterlijk en de Align-tool, maar ook de nauwkeurigere croptool is handig. Bij het inzoomen op beelden is het resultaat vergeleken met vroeger ook veel realistischer. Specifiek voor de digitale fotograaf is er een tiental toevoegingen. Een functie om lensafwijkingen te compenseren, en een kloontool die weg weet met perspectief lijken de interessante nieuwigheden. Een volledige lijst van wat nieuw is, vind je op deze pagina.

Als je moeite hebt met de besturing verwijzen we door naar deze Nederlandstalige handleiding.

De Windows-versie van Gimp werkt uitsluitend op de laatste generatie van Windows. Via de downloadlink bij dit artikel haal je meteen het fotobewerkingsprogramma én GTK+ binnen. Dat laatste is een onderliggende infrastructuur die je nodig hebt om The Gimp te draaien.

Windows 2000/Server 2003/XP

External links

The Gimp