Wie blogt op WordPress, uploadt op YouTube, tentoonstelt op Flickr en favorieten bijhoudt op del.icio.us kan niet zonder Flock. De browser die op maat is gegoten voor de volgende generatie webgebruikers, is beschikbaar als 1.0-bètaversie.

Het tekenfilmkuiken Calimero zei het om de haverklap: “Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk.” Het is niet eenvoudig om op te boksen tegen de gevestigde browsers Internet Explorer en Mozilla Firefox. En helemaal niet als je fundering is gebaseerd op laatstgenoemde internetnavigator en dus dezelfde add-on-structuur gebruikt. Toch verdient Flock door zijn innovatieve interface en interactieve functiepakket een stuk meer aandacht dan het nu krijgt.

[download_file]
De ontwikkeling van Flock is al twee jaar aan de gang om bij de 1.0-testversie uit te komen, en dat is er aan te zien. Het opvallendste aan deze speelse browser is de mediabalk die tussen het hoofdvenster en de adresbalk is geplakt. Hier kan je foto’s van Flickr en video’s van YouTube voorbij zien komen. Omdat veel van dit soort sociale websites direct aan de browser zijn gekoppeld, kan je snel bij bestaande accounts inloggen. Flock onthoudt al je persoonlijke gegevens, zodat je dit proces slechts eenmaal hoeft te voltooien.

De vele werkbalken en mediavensters van Flock in actie

Veel functies in Flock draaien om het bijhouden van favorieten en rss-feeds. Zo maakt een snelkoppeling naast de adresbalk het bijhouden van een interessant webadres gemakkelijk, terwijl een abonnement nemen op een rss-stroom al even eenvoudig is. Ook voor het organiseren van favorieten zijn er allerlei tooltjes. Desgewenst kan een surfer zijn favorietenlijst online publiceren.

Flock is nog klein vergeleken met Firefox, maar zijn geheugenverbruik is dat niet. De vele functies in de kleurige browser eisen hun tol, waardoor wat extra werkgeheugen een vereiste is. De laatste versie zal vooral gebruikers van de netwerksite Facebook aanspreken. Zij zullen in Flock een aparte menubalk terugvinden, waarin zij al hun contacten bijhouden.

Pas op met deze bètaversie, want Flock onthoudt standaard al je inloggegevens en wachtwoorden. Identiteitsdiefstal is steeds vaker aan de orde, dus beveiliging is iets wat de ontwikkelaars aan de orde moeten stellen voor zij hun uiteindelijke 1.0-versie aan de wereld tonen. Wij hebben in deze download de Windows-versie bijgevoegd, maar op de downloadpagina kunt u ook uitvoeringen voor Mac en Linux vinden.

Windows 2000/XP/Vista

External links

Flock 1.0 bèta