Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Beveiligingsbedrijf Panda Security onderzocht onlangs hoe effectief malwarescanners zijn. Van de onderzochte computers die deze software hebben uitgeschakeld, is 33 procent besmet met malware. Zelfs een scanner is niet waterdicht, want een klein kwart van de beschermde computers raakt nog altijd besmet met een of andere vorm van schadelijke software.

Een malwarescanner is een programma dat uw computer scant op schadelijke software. Zo zijn er programma’s die uw surfgedrag bijhouden of uw internetverbinding op termijn vertragen. In gevaarlijkere varianten gaat het echter om kleine stukjes software die gegevens ontfutselen voor criminele doeleinden.

Het onderzoek concludeert ook dat geen enkele scanner waterdicht is. Voor ZDNet aanleiding om uitleg te vragen bij een aantal beveiligingsbedrijven. “Een scanner kan nooit alle schadelijke software tegenhouden”, verklaart Raimund Genes, technisch directeur bij Trend Micro. Ook Vincent Zeebregts, marketingmanager van McAfee, bevestigt dat de dreiging van malware toeneemt en steeds professionelere vormen aanneemt, met het oog op financieel gewin.

Tweeduizend nieuwe dreigingen per dag
In een ander deel van het onderzoek vergelijkt Panda Security de prestaties van zijn eigen software met die van enkele grote namen. Het zal u misschien weinig verrassen dat Panda Security met slechts vijftien procent infecties het best scoort. Trend Micro volgt met zeventien procent, waarna Symantec, CA en McAfee eindigen met resultaten tussen 22 en 24 procent. McAfee en Trend Micro betwisten deze resultaten. “Als dit bedrijf de computers heeft gescand, hoe komt het dan dat hun eigen software nog steeds vijftien procent infecties doorlaat?” vraagt Raimund Genes zich af.

Een telefoontje naar Panda Security verduidelijkt de methode. Het bedrijf heeft een online scansysteem gebruikt dat volgens hen te uitgebreid is om als software te worden meegeleverd. Op termijn wil het bedrijf de dienst wel tegen betaling aanbieden.

In het gesprek met de redactie benadrukt Raimund Genes van Trend Micro dat geen enkel systeem alles kan tegenhouden. Hij benadrukt ook dat het updaten van beveiligingssoftware belangrijk is. “Schrijvers van malware slagen erin om hun software via het internet te updaten, zodat wij ze telkens opnieuw moeten onderscheppen. Zo ontdekken wij doorgaans tweeduizend nieuwe stukjes kwaadaardige code per dag. Voor de maand september lag dit zelfs op driehonderdduizend.” Uw beveiligingssysteem up-to-date houden blijft dus de boodschap.

External links

Trend Micro

External links

Panda Security

External links

McAfee