Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Tijdens het opstarten van mijn pc staat het toetsenbord in QWERTY-indeling, en dat vereist wel wat denkwerk bij het intikken van mijn wachtwoord. Toch heb ik in de instellingen van mijn Windows XP Home Edition voor een Belgisch toetsenbord gekozen. Eenmaal in Windows werkt het toetsenbord wél weer in AZERTY. Hoe kan dat?

Jules Verheyde

In Windows XP is er gelukkig een mogelijkheid voorzien om meer toetsenbordweergaves aan het aanmeldvenster te koppelen, zodat je dit probleem snel kan verhelpen.

Klik op de START-knop, en open het CONFIGURATIESCHERM. Kies (in CATEGORIEWEERGAVE) DATUM, TIJD, TAAL EN LANDINSTELLINGEN. Selecteer vervolgens EXTRA TALEN TOEVOEGEN. Op het tabblad TALEN druk je op de knop DETAILS.

Ga na of hier zowel bij GEÏNSTALLEERDE SERVICES als bij STANDAARDINVOERTAAL de gewenste taal staat ingesteld. Desnoods kan je dat nog aanpassen (via de knop TOEVOEGEN).

Vermoedelijk zal dat bij jou – en bij de meeste lezers – in beide gevallen NEDERLANDS (BELGIË) – BELGISCH (PUNT) zijn. Bevestig je keuzes met OK. Open vervolgens het tabblad GEAVANCEERD in het venster LANDINSTELLINGEN, en zet een vinkje bij DEZE INSTELLINGEN OP DE HUIDIGE GEBRUIKERSACCOUNT EN OP HET STANDAARDGEBRUIKERSPROFIEL TOEPASSEN. Bevestig met OK. Daarmee zou het probleem van de baan moeten zijn.