Ik moet regelmatig dezelfde e-mails versturen waarin enkel de aanspreking verschilt. Momenteel kopieer ik telkens de basistekst vanuit Word naar het nieuwe bericht in Outlook. Kan ik dat niet rechtstreeks vanuit Outlook op een eenvoudigere manier doen, met een sjabloon bijvoorbeeld?

Patrick Van Rosendaal

Jouw oplossing is inderdaad nogal omslachtig, Patrick. Maar je hebt het bij het rechte eind: dat kan inderdaad efficiënter via een soort sjabloon direct vanuit Outlook (Express).

Dat gaat zo. Start alvast Outlook op, en roep het venster op voor het versturen van een nieuw bericht. Hier tik je (enkel) de tekst in die je in andere e-mails wil hergebruiken, en voer eventueel ook al bepaalde (steeds terugkerende) adressen in.

Ben je hiermee klaar, ga dan naar het menu BESTAND en kies OPSLAAN ALS. Onderaan, bij BESTANDSTYPEN, kies je echter voor OUTLOOK-SJABLOON (*.OFT), waarna je een geschikte naam aan je sjabloon geeft.

Standaard bewaart Outlook dergelijke bestanden in de map Sjablonen, een submap van Documents and Settings[je accountnaam]Application DataMicrosoft, en we raden je aan deze locatie te behouden.

Wil je dit sjabloon achteraf opnieuw gebruiken, ga dan naar het menu BESTAND, en kies achtereenvolgens NIEUW, FORMULIER KIEZEN.

Bij ZOEKEN selecteer je GEBRUIKERSSJABLONEN IN BESTANDSSYSTEEM, en vervolgens dubbelklik je op het sjabloonbestand. Een geprepareerd berichtje staat meteen in de steigers; je hoeft nu enkel nog de correcte aanspreking in te geven.