Als ik een brief automatisch door Word laat dateren in de kop- of voettekst, dan zit ik met het probleem dat die datum altijd ‘vandaag’ wordt, telkens ik het document opnieuw open. Als de datum altijd bijgewerkt wordt door Word, kan je onmogelijk bijhouden wanneer de brief oorspronkelijk geschreven (en dus verstuurd) is. Is er een manier om de datum niet mee te laten ‘opschuiven’, en een brief toch automatisch te laten dateren?

Jacques Thys

Als je in de kop- of voettekst via het DATUM-icoontje een datum invoegt, plaatst Word een zogenaamd datumveld. Velden in Word zijn dynamische stukjes tekst (zoals ook bijvoorbeeld paginanummers) die geregeld door Word opnieuw berekend worden.

Daarom zie je ook als je een oud document opent, toch de datum van vandaag verschijnen in je kop- of voettekst. Je kan het probleem voorkomen als je een ander type veld gebruikt dan hetgeen standaard met het DATUM-icoontje geactiveerd wordt.

Zet daartoe de cursor op de plek waar je een datum wil invoegen. Ga dan naar het menu INVOEGEN – VELD. In het linkse vak kies je voor DATUM EN TIJD, en rechts selecteer je SAVEDATE. OK, en klaar.

Op die manier geeft Word automatisch de datum weer waarop je het document voor het laatst bewaard hebt. Je kan ook kiezen voor PRINTDATE als je liever de datum ziet waarop het document voor het laatst geprint (en dus waarschijnlijk ook met de post opgestuurd) werd.