De iPhone gaat in Frankrijk in twee versies verkocht worden. Voor het eerst komt er een variant van de telefoon die niet gekoppeld is aan een specifieke operator. De simlockvrije iPhone komt voor een nog onbekend bedrag in Franse winkels. Wellicht wordt hij heel wat duurder dan de versie die gebundeld wordt met een abonnement van de Franse operator Orange.

De Franse aanpak is ook interessant voor ons land. Want net als België kent Frankrijk een verbod op koppelverkoop. Gsm’s mogen dus niet in combinatie met een abonnement verkocht worden, tenzij de telefoon ook los in de handel verkrijgbaar is. Daarom zou de iPhone zes maanden na de Franse lancering vrij te koop zijn.

Hetzelfde lijkt ook te gelden voor ons land, afgaande op artikel 112 van de wet over elektronische communicatie, van 13 juni 2005. Daarin staat dat er een uitzondering op het koppelverkoopverbod mogelijk is voor verkopers van “telefoon-, internet-, tv-diensten en/of intermediaire interactieve producten, aangeboden middels een geïntegreerde technologie door verkopers”. Voorwaarde is wel dat “elk product en elke dienst afzonderlijk en tegen zijn gewone prijs in dezelfde inrichting verkregen kan worden”.

Maar de zaak is complex, merkt advocaat Johan Vandendriessche van De Wolf & Partners op: “De bewoordingen van deze bepaling blinken niet echt uit in duidelijkheid. In de rechtsleer is al een negatief antwoord geformuleerd met betrekking tot gsm’s. Als ik echter kijk naar de functionaliteiten van de iPhone, dan stel ik mij toch de vraag of deze bepaling van de Wet Elektronische Communicatie niet kan worden toegepast.”

Prijs onduidelijk
En wat zou de ‘gewone prijs’ van de iPhone kunnen zijn? Een vraag waar geen duidelijk antwoord op is te vinden. Analisten becijferen dat de logische verkoopprijs van de iPhone rond de 900 euro zal liggen. Maar dat lijkt wel bijzonder hoog, want concurrerende gsm’s uit dezelfde klasse liggen voor 400 tot 700 euro in de winkel.

Het is ook zeer de vraag op Apple echt zo hoog moet inzetten, want volgens analistenbureau iSuppli kost de iPhone ongeveer 245 dollar om te fabriceren. Al kan de simlockvrije iPhone ook niet weer té goedkoop geprijsd worden. Want waarom zou iemand er dan nog een kopen in combinatie met de wurggreep van een gsm-abonnement?

External links

Apple