Ik slaag er maar niet in mijn mapinstellingen in de Verkenner van Windows XP te laten onthouden. Stel ik bijvoorbeeld een map in via BEELD, PICTOGRAMMEN, PICTOGRAMMEN SCHIKKEN OP, UITLIJNEN OP RASTER, dan blijkt XP dat tijdens een volgende sessie alweer ‘vergeten’ te zijn. Hoe kan ik zorgen dat XP mijn instellingen onthoudt?

Luc Ockers

In principe kan je dat eenvoudig oplossen. Open je Verkenner, ga naar het menu EXTRA en kies MAPOPTIES. Blader op het tabblad WEERGAVE naar DE WEERGAVE-INSTELLINGEN VAN ELKE MAP OPSLAAN, en plaats een vinkje naast deze optie.

Het kan echter gebeuren dat dit vinkje er al staat of dat het toch niets opbrengt: blijkbaar is XP op dit punt alvast niet zo betrouwbaar. Mogelijk krijg je het dan als volgt weer in orde.

Zorg eerst dat je géén vinkje hebt staan naast deze optie. Open dan een bepaalde map, en stel die in zoals je alle mappen graag had.

Open vervolgens opnieuw het tabblad WEERGAVE bij MAPOPTIES en druk op de knop OP ALLE MAPPEN TOEPASSEN. Dat zorgt er weliswaar voor dat al je mappen hetzelfde uitzicht krijgen.

Vermijd je dat liever, dan kan je het probleem nog via een registeringreep aanpakken. Weet wel goed wat je doet én maak eerst een reservekopie van de sleutels die je wijzigt.

Open het register via de opdracht REGEDIT (bij START, UITVOEREN). Blader respectievelijk naar de sleutel HKEY_CURRENT_USER, SOFTWARE, MICROSOFT, WINDOWS, SHELLNOROAM. Als je de sleutel SHELLNOROAM openklikt, zie je (onder andere) de subsleutels BAGMRU en BAGS. Klik met de rechtermuistoets op deze subsleutels en kies VERWIJDEREN.

Herstart Windows, en start REGEDIT opnieuw. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op SHELLNOROAM en kies NIEUW, DWORD-WAARDE. Als naam geef je deze nieuwe waarde BagMRU Size mee, en als je er op dubbelklikt, geef je bij waardegegevens 1000 in en selecteer je DECIMAAL. Creëer dezelfde DWORD-waarde bij SHELL (deze sleutel vind je net boven SHELLNOROAM.

Experimenteren in het register doe je natuurlijk wél op eigen risico!