Adobe introduceert de opvolgers van zijn foto- en videobewerkingsprogramma’s Photoshop Elements en Premiere Elements. Volgens het bedrijf verwachten mensen steeds geavanceerdere tools, “nu video en digitale camera’s deel uitmaken van ons dagelijks leven en het aantal socialnetworkingsites blijft groeien”.

Adobe sleutelde in versie vijf van Photoshop Elements aan mogelijkheden om foto’s te delen met anderen, en heeft hierop verder geborduurd. De twee vernieuwde programma’s bieden op een centrale plek toegang tot alle foto’s en video’s, en ook er zijn verschillende opties om te exporteren naar YouTube, mobiele apparaten en interactieve, op Flash gebaseerde galerieën.

Een opvallende functie in Elements is de Photomerge-technologie, waarmee het volgens Adobe mogelijk is om “de perfecte groepsfoto” te maken. Dat kan door de beste gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal van een serie foto’s te combineren in één nieuw beeld. Handig ook is de Quick Selection Tool, die de taak van selecteren en aanpassen tot één klik terugbrengt. Fotografen kunnen kiezen uit drie bewerkingsmodules, afhankelijk van hun ervaringsniveau.

Adobe ontwierp nieuwe tabbladen om gebruikers eenvoudig toegang te bieden tot de mogelijkheden van het programma. Andere verbeteringen bestaan uit een (wederom) verbeterde conversietool voor het omzetten van kleur in zwart-wit, en een “gestroomlijnde organizer”.
Film à la minute

Première Elements 4 beschikt over dezelfde organizer. Die helpt bij het sorteren van videoclips en foto’s met diverse visuele tag-mogelijkheden. Versie drie van dit programma was al een stuk gebruiksvriendelijker dan haar voorganger. Met de opvolger is filmpjes maken in enkele minuten gebeurd, belooft Adobe.

“Video-enthousiastelingen kunnen uitgebreide filmthema’s met één enkele klik toekennen aan scènes. Hierdoor is het mogelijk een film te creëren compleet met transities, effecten en een dvd-menu. Achtergrondmuziek en geluidseffecten benadrukken emoties, voegen accenten toe of creëren een sfeer.” Volumes en andere audio kunnen met sliders worden aangepast, zoals bij een mengpaneel in een opnamestudio.

Photoshop Elements 6 en Premiere Elements 4 voor Windows zijn apart verkrijgbaar voor een verwachte adviesverkoopprijs van 99 euro. Als bundel kosten de programma’s waarschijnlijk 149 euro. Photoshop Elements voor het Macintosh-platform wordt begin 2008 verwacht.

External links

Adobe