Onlangs kocht ik een nieuwe pc waarop Windows XP en Office waren voorgeïnstalleerd. Een van mijn kinderen heeft een schooltaak in Word gemaakt, maar telkens we nu in Word een nieuw document openen, verschijnt die tekst! Hoe krijgen we dat weg?

André Cuypers

Wellicht heeft een van je kinderen zijn taak per ongeluk opgeslagen in het sjabloondocument dat Word standaard gebruikt bij het openen van elk nieuw document.

Gelukkig heb je dat euvel snel verholpen. Sluit Word af, klik met de rechtermuisknop op de START-knop van Windows en kies ZOEKEN. Geef in het zoekveld als bestandsnaam NORMAL.DOT op en laat de zoekassistent op je hele harde schijf speuren.

Hernoem alle gevonden bestanden met de naam normal.dot in (bijvoorbeeld) normaal.res. Als je nu Word herstart, zou dat nu weer met een maagdelijk wit document moeten gebeuren.

Een alternatief is dat je de gevonden normal.dot-bestanden een voor een opent (klik die met de rechtermuisknop aan en kies OPEN) en daar de ongewenste tekst uit verwijdert, waarna je de bestanden opnieuw onder de naam normal.dot bewaart.

Kies bij OPSLAAN ALS dan wel DOCUMENTSJABLOON (*.DOT). Blijkt dat toch niet te helpen, dan kan je nog het volgende uitproberen. Open Word, ga naar het menu EXTRA en kies SJABLONEN EN INVOEGTOEPASSINGEN.

Selecteer achtereenvolgens elk item, en druk op de knop VERWIJDEREN. Achtervolgt het fragment je nog steeds? Ga dan nogmaals naar het menu EXTRA, en stip dit keer MACRO, MACRO’S aan. Kies telkens een andere rubriek in MACRO’S IN, selecteer de eventuele macro’s en wis die met de knop VERWIJDEREN.

In het onwaarschijnlijke geval dat al deze operaties niks opbrengen, zit er weinig anders op dan een complete herinstallatie van Word.