Als ik in MS Access werk en ik wil een punt plaatsen, dan geeft de punt-toets op het numerieke klavier een komma. In MS Word daarentegen ondervind ik dat probleem niet: daar verschijnt netjes een punt. Mijn dochter heeft ook een dergelijk probleem, maar dan wel in Word: daar wordt een punt als een komma afgebeeld. Hoe krijg ik dat weer in orde?

Dirk Heulens

De punt-toets op het numerieke eilandje wordt door programma’s als MS Access en MS Excel geïnterpreteerd als de toets waarmee je het decimaalteken wil plaatsen. Afhankelijk van je land- en toetsenbordinstellingen dient daar dus een punt (zoals in de Angelsaksische wereld) of een komma (zoals bij ons) te verschijnen.

In zekere zin is het dus logisch dat Access een komma plaatst telkens wanneer je bij een getal die ‘decimaaltoets’ intikt! Wil je dat liever niet, dan kan je dat makkelijk aanpassen.

Ga daarvoor naar je START-toets, kies INSTELLINGEN, CONFIGURATIESCHERM en dubbelklik op het pictogram LANDINSTELLINGEN. Open het tabblad GETAL en tik in het veld DECIMAALSYMBOOL een punt in.

Bevestig met de knop TOEPASSEN. Tik je nu een getal in Access (of Excel) in en gebruik je de decimaaltoets, dan krijg je een punt te zien. Je kan deze instelling zelfs wijzigen terwijl je programma nog geopend is: de aanpassing zet zich onmiddellijk door!

Dat je dochter in Word een komma te zien krijgt telkens wanneer zij de decimaaltoets indrukt, heeft toch te maken met de configuratie van Windows.

Je spreekt over ‘taalinstellingen’, maar wat bedoel je daar precies mee? Overloop voor alle zekerheid alle volgende instellingen in het CONFIGURATIESCHERM:

  • Dubbelklik op het pictogram TOETSENBORD en open het tabblad TAAL.
  • Zorg dat je de gepaste taal hebt geselecteerd – NEDERLANDS (BELGIË) – en druk daarna ook op EIGENSCHAPPEN.
  • Selecteer de correcte toetsenbordinstelling: BELGISCH (PUNT).
  • Bevestig met OK. Dubbelklik vervolgens ook even op het pictogram LANDINSTELLINGEN, en check op het gelijknamige tabblad of ook daar de correcte instelling – Nederlands (België) – werd geselecteerd.