Ik had graag een back-up gemaakt van alle belangrijke gegevens van Outlook. Die zouden zich in een pst-bestand bevinden. Kan ik dat bestand zomaar kopiëren (naar een andere schijf bijvoorbeeld), zodat ik over een veiligheidskopie beschik? En geldt dat ook voor Outlook Express?

Jules De Mey

Dat kan inderdaad, Jules. Er bestaan zelfs verschillende oplossingen voor – naargelang je het hele proces bij voorkeur zelf in handen houdt, dan wel het aan een meer geautomatiseerde tool overlaat. Beginnen we met de manuele aanpak.

In Outlook zoek je eerst het bestand op met de ‘persoonlijke mappen’ van Outlook: dat vis je snel uit via het menu EXTRA, OPTIES, waar je op het tabblad E-MAILINSTELLINGEN de knop GEGEVENSBESTANDEN indrukt.
Ga met de Verkenner naar die map en kopieer ze.

Naderhand kan je die altijd op vergelijkbare manier terugzetten, waarbij je eventuele nieuwe data natuurlijk wel overschrijft.

Behoud je die liever, dan maak je beter gebruik van de optie IMPORTEREN EN EXPORTEREN in het menu BESTAND van Outlook. Daar kies je achtereenvolgens GEGEVENS UIT EEN ANDER PROGRAMMA OF BESTAND IMPORTEREN en BESTAND MET PERSOONLIJKE MAPPEN (.PST), waarna je de importwizard naar je back-upbestand wijst. De rest van de procedure spreekt voor zich.

Bij Outlook Express – we veronderstellen dat je versie 6 hebt – verloopt dat enigszins anders: alle gegevens bevinden zich daar in één enkele map. De locatie van die map kom je als volgt te weten: ga naar het menu EXTRA, selecteer OPTIES en open het tabblad ONDERHOUD. Druk daar op de knop ARCHIEFMAP.

Vervolgens kan je vanuit de Verkenner ook deze map integraal veilig bewaren. Net als hierboven kan je die in geval van nood altijd op dezelfde manier terugzetten.

Iets minder drastisch (nieuwe gegevens kan je namelijk ongemoeid laten) is de optie IMPORTEREN in het menu BESTAND van Outlook Express.
Daar kies je dan achtereenvolgens BERICHTEN, MICROSOFT OUTLOOK EXPRESS 6, E-MAIL UIT EEN OE6-ARCHIEFMAP IMPORTEREN. Via de knop BLADEREN ga je naar de locatie van je back-up, waarna je ALLE MAPPEN selecteert.
Net iets te ‘manueel’ voor jou? Geen nood.

Voor Outlook kan je dit hele proces wat stroomlijnen via een gratis tooltje van Microsoft zelf: Pfbackup (Microsoft Outlook Reservekopie van persoonlijke mappen – Outlook 2000 en hoger).

Je downloadt het – ook in een Nederlandstalige versie – via de site van Microsoft, en op deze pagina krijg je meer tekst en uitleg bij het gebruik. De tool krijg je aan de praat via het menu BESTAND, RESERVEKOPIE.