Met Windows Taakbeheer roep je alle lopende processen op die je systeem bezighouden. Als je meer informatie nodig hebt, of graag wil weten welk bestand bij welk proces hoort, brengt Microsoft de gratis Process Explorer in stelling.

Zodra je Process Explorer opent, krijg je live een kijkje in de ingewanden van je Windows-systeem. De verspringende cijfertjes in het bovenste vensterdeel geven het CPU-gebruik aan van openstaande programma’s. Met instelbare kleuren zie je snel welke verschillende soorten processen lopen. Maar in het onderste deel van het scherm staat de informatie die dit gratis programma pas echt waardevol maakt voor nieuwsgierige en ervaren gebruikers.

[download_file]
In twee verschillende modi zie je exact welke bestanden gekoppeld zijn aan een specifiek proces, dat je bovenin selecteert. De eerste modus richt zich op bestandslocaties. Als een programma problemen veroorzaakt, zie je meteen waar alle koppelingen staan, tot op het diepste niveau van het besturingsssteem.

De andere modus toont elke DLL die een proces aanspreekt. Wanneer een van deze onderdelen rottigheid geeft, zoek je via de krachtige zoekfunctie snel op welk programma het aanspreekt. Op die manier bespaar je veel tijd en leer je tegelijkertijd hoe Windows-processen onder de motorkap hun werk doen.

De laatste versie van Process Explorer heeft een aantal krachtige functies voor het Vista-systeem erbij gekregen. De interface is bovendien aangepast voor een beter overzicht terwijl je werkt.

Als je dit programma op prijs stelt, kan je via een menuoptie de taakbeheerder vervangen door dit programma. Er is geen Nederlandstalige versie van Process Explorer verkrijgbaar. Als je niet op de hoogte bent van het Engelse vakjargon, kan je deze freeware dus beter met rust laten. Dit Microsoft-programma is verpakt in een ZIP-bestand en heeft geen installatie nodig.

Windows 95/98/NT 4.0/2000/XP/Server 2003/Vista.

External links

Process Explorer 11.0