Voor de zoveelste keer pakt supermarktketen Aldi uit met een aantrekkelijk geprijsde Medion-notebook (699 euro). Moet je je slaap laten voor deze MD96290?

Uiterlijk lijkt de Medion MD96290 als twee druppels water op zijn recente voorgangers, en dat betekent dat je een sobere maar vrij degelijke behuizing krijgt. Het toetsenbord buigt wel een tikkeltje mee tijdens het typen maar voldoet verder. Een beetje tegen de trend gebruikt Medion een mat lcd-scherm, al is dat eerder een voordeel dan een nadeel, want zo hoef je je niet te ergeren aan weerspiegelingen.

De kwaliteit is redelijk te noemen met vooral een bovengemiddelde helderheid. Grootste nadeel dan weer zijn de toch sterk beperkte kijkhoeken. Als handige extra’s noteren we de ingebouwde webcam, FireWire, een optische muis en een notebooktas.

Onder de motorkap valt de MD96290 terug op een oudere Pentium M-processor die echter vergezeld wordt van twee gigabyte aan intern geheugen en een 160 gigabyte grote harde schijf. Dat zijn erg mooie specificaties voor een notebook in deze prijsklasse (699 euro). Hou er wel rekening mee dat de grafische kaart van Intel ongeschikt is voor het draaien van veeleisende 3D-programma’s, laat staan 3D-spelletjes. Maar misschien verwachten we op dat vlak te veel; weinig of geen concurrenten bieden immers een degelijke 3D-kaart in hun instaptoestellen.

En ook de garantie die je krijgt, laat de meeste concurrenten achter zich. Die bedraagt, zoals gebruikelijk bij Aldi, drie jaar. Bij de meeste andere merken moet je voor zo’n lange garantie bijbetalen. Je moet wel zelf de defecte notebook opsturen naar een adres in Nederland. Gelukkig kan dat kosteloos. Voor de rest valt op dat het systeem meteen gebruiksklaar is met Vista Home Premium, Works 8.5 en nog wat multimediasoftware van Ulead. De beveiligingssuite is er eentje van Bullguard en blijft drie maanden lang up-to-date; daarna is het bijbetalen.

 

We lieten de MD96290 hetzelfde testparcours afleggen als de deelnemers van de test van studentennotebooks uit Clickx Magazine 150 van 7 augustus. En wat blijkt? De Medion brengt het er prima vanaf. Natuurlijk is dit geen snelheidsmonster, maar de uitstekende autonomie (meer dan 3,5 uur bij lage belasting) en prima uitrusting maken dat hij mooie eindscores neerzet. Sterker zelfs: rekening houdend met de prijs zou dit met voorsprong de Clickx Keuze zijn geworden, dus nog voor de Apple MacBook!

 

 

Nog even meegeven dat recent gebleken is dat de notebooks van dit type die in de Duitse Aldi-winkels verkocht werden, een virus op de harde schijf hadden. Het betreft een redelijk onschadelijk virus (dat door het leven gaat als Stoned.Angelina), en Medion heeft intussen al een patch uitgebracht, maar een virus blijft een virus. Het testmodel dat wij onder handen namen – en dat specifiek voor de Belgische markt bestemd is – vertoonde evenwel geen sporen van het vieze beestje.

External links

Aldi

External links

Medion