In een ideale wereld duurt het maar luttele seconden om bijvoorbeeld muziekbestanden te vinden of programma's in Windows te openen. Met het vingervlugge Launchy komt die betere wereld in een vingerknip dichterbij.

In een ideale wereld duurt het maar luttele seconden om bijvoorbeeld muziekbestanden te vinden of programma’s in Windows te openen. Met het vingervlugge Launchy komt die betere wereld in een vingerknip dichterbij. Het programma is zelfs zo snel dat het tot favoriet van de Sourceforge-openbrongemeenschap is verkozen.

Er zijn wel meer programma’s die het startmenu handig omzeilen om je favoriete programma’s snel op het scherm te krijgen. We schreven al eerder over Key Launch, dat veel weg heeft van de vandaag besproken freeware. Maar zonder kwaad te spreken over dat programma: het komt nog niet tot aan de enkels van Launchy. Daar heeft deze software te veel handige ezelsbruggetjes voor.

[download_file]
Launchy, dat op te roepen is met een instelbare sneltoetscombinatie, indexeert mappen en programma’s die je handmatig aan het programma voert. Daarbij bepaal je exact welke bestandssoorten het leest. Als je veel met video werkt, voeg je .mpg en .avi toe. Ben je een tekstverwerker, dan ga je voor .doc en .txt. Maar daar houdt deze applicatie niet op. Je kan kleine woordjes als ‘vos’ aan het oproepen van de Firefox-browser toevoegen, maar ook url’s zijn op te roepen via het rechthoekige desktopschermpje.

De vele grafische jasjes die die voor Launchy te krijgen zijn, spraken de openbrongemeenschap aan, maar het zijn vooral de hacks die het de Sourceforge.net 2007 Community Choice Award voor ‘Beste nieuwe project’ opleverde. Vindingrijke lezers van Lifehacker slaagden er in om via Launchy afspraken toe te voegen aan Google calendar, te ‘twitteren’ en tekst te bewerken. Als deze eerste twee begrippen je niets zeggen, blijf dan vooral letten op de snelheid waarmee Launchy lanceert.

Helaas, Launchy heeft geen Nederlandstalige versie, maar veel taalkennis heb je niet nodig voor deze desktoplauncher. Het enige mankement dat het mogelijk vertoont, is de gebrekkige platformondersteuning. Bespaar jezelf veel tijd en lanceer met Launchy.
Windows 2000/XP

External links

Launchy 1.25