Coolpix, de verzamelnaam voor het gamma compactcamera’s van Nikon, bestaat 10 jaar, en dat wordt gevierd met maar liefst acht nieuwe fototoestellen. De camera’s zijn onderverdeeld in drie verschillende reeksen: Performance, Style en Life. We stellen uit elke reeks één toestel aan je voor – meer informatie over de andere toestellen vind je op de site van Nikon.

In de Performance-reeks springt vooral de Coolpix P5100 in het oog. Met z’n 12,1-megapixelsensor, een optische zoeker, een stevige behuizing (met flitsschoen), manuele instelmogelijkheden en ISO-waarden tot 3.200 ISO leunt deze compactcamera erg dicht aan bij een spiegelreflexcamera. Dankzij gezichtsdetectietechnologie worden de tronies van je onderwerpen uitstekend belicht en krijg je haast altijd goeie portretten. Kostprijs: 456 euro (beschikbaar vanaf eind september).

De camera’s uit het Style-aanbod focussen vooral op design. Maar laat dat je niet misleiden, want ook deze plaatjesschieters hebben heel wat ‘fotopower’ onder de motorkap. De Coolpix S51c bijvoorbeeld (359 euro, nu beschikbaar), is flinterdun, heeft een 8,1-megapixelsensor, een 3-inch lcd-scherm, en met het 3x Nikkor VR-zoomobjectief heb je een bereik van 38-114 mm (35 mm equivalent). Maar deze S51c heeft ook WiFi aan boord, waarmee je foto’s meteen kan doormailen en gebruik kan maken van My Picture Town, een online dienst van Nikon waar je foto’s kan delen en bewaren.

De Life-reeks ten slotte, moet het vooral hebben van een voortreffelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Een voorbeeld? De Coolpix L14 heeft een 7,1-megapixelsensor en een lcd-scherm van 2,4-inch, en moet 179 euro opbrengen. Voor dit toestelletje, waar je ook filmpjes mee kan opnemen, is het wel nog even wachten tot midden oktober.

Nog even meegeven dat alle nieuwe Coolpix-camera’s beschikken over EXPEED, een nieuw digitaal beeldverwerkingssysteem van Nikon dat de tijd tussen het indrukken van de sluiterknop en het nemen van de foto aanzienlijk verkort. Hiermee komt de camerafabrikant tegemoet aan een van de vaakst gehoorde ergernissen van compactcamera’s.

External links

Nikon