Ik ontvang geregeld e-mails die aan veel mensen gelijktijdig zijn geadresseerd. Als ik die berichten echter wil afdrukken, worden eerst al die namen afgedrukt - dat gaat soms om verschillende pagina's! Bestaat er een manier om enkel de inhoud, afzender, onderwerp en datum af te drukken?


Ik ontvang geregeld e-mails die aan veel mensen gelijktijdig zijn geadresseerd (in het Aan-veld). Als ik die berichten echter wil afdrukken, worden eerst al die namen afgedrukt en dat vermijd ik liever – dat gaat soms om verschillende pagina’s! Bestaat er een manier om enkel de inhoud, afzender, onderwerp en datum af te drukken zonder al te veel knip- en plakwerk? Ik werk met Outlook Express 6 en Windows XP Professional.

Koen Taillieu

In eerste instantie denken we inderdaad ook aan dat knip- en plakwerk, en als je gebruik maakt van sneltoetsen (CTRL + C = kopiëren, CTRL + V = plakken, CTRL + P = printen) hoeft dat niet echt een zware klus te zijn.

Op die manier heb je snel enkel de nodige tekst geselecteerd en in een programma als Word geplakt. Maar echt elegant is dat nu ook weer niet.

Voor zover wij konden uitvissen, bestaat er in Outlook Express echter geen mogelijkheid om selectief bepaalde headers of velden niet mee te laten afdrukken. Lezers die wel zo’n tool kennen, mogen ons zeker iets laten weten!

Eudora is daarin iets soepeler (ook in een gratis versie verkrijgbaar via www.eudora.com), maar dat pakket vereist dan wel een manuele ingreep in het eudora.ini-bestand waar je ongewenste headers via de regel TabooHeaders kan uitschakelen.

Misschien lijkt je deze oplossing voor Outlook Express net dat ietsje makkelijker… Forward eerst het bewuste mailtje naar jezelf, en open vervolgens dat bericht.

Nu kan je met de muis de gewenste tekst selecteren (waarbij je de lange reeks namen van bestemmelingen wijselijk overslaat), en in het dialoogvenster voor het afdrukken kies je vervolgens SELECTIE bij de rubriek PAGINABEREIK.

Nu wordt enkel de tekst afgedrukt die je met de muis had geselecteerd. Maar misschien doe je er ook goed aan de afzenders van die berichtjes-met-ellenlange-adressenlijst-in-het-aan-veld erop attent te maken dat hun mailtjes niet bepaald volgens de regels van de netiquette zijn opgesteld.

Het zou al heel wat handiger zijn als ze die adressen in het BCC-veld (Blind Carbon Copy) invullen, zodat hun ontvangers tenminste niet langer al die adressen op hun bord krijgen!