twee kolommen vergelijken

Manueel op zoek gaan naar fouten of verschillen in een spreadsheet kan vermoeiend zijn. Kolommen vergelijken in Excel? Dat kan vrij eenvoudig met conditionele opmaak. Stel, je hebt een best uitgebreide spreadsheet met kolommen van tientallen of misschien honderden rijen. Kolommen vergelijken in Excel kan met allerlei formules, zoals ALS of VLOOKUP. Maar wanneer het om een eenvoudige vergelijking gaat van (aangrenzende) kolommen en je fouten of verschillen visueel wil weergeven, is de methode met conditionele opmaak de meest eenvoudige.

Stap 1 / Kolommen selecteren

Open je Excel-bestand en ga naar het juiste tabblad. Selecteer vervolgens de twee kolommen (het kunnen er ook meer zijn) die je met elkaar wil vergelijken door een selectie te maken met de muis. Selecteer gewoon alle gegevens die je wil controleren. De hoofdingen hoef je niet mee te nemen.

Duid de rijen aan die Excel moet gaan vergelijken.

Stap 2 / Voorwaardelijke opmaak openen

Open het tabblad Start. Daar vind je het onderdeel Stijlen, met bovenaan Voorwaardelijk opmaak. Klik erop en navigeer vervolgens naar Markeringsregels voor Cellen en kies Dubbele waarden.

Zo vind je het menu Dubbele waarden.

Stap 3 / Dubbele waarden markeren

Gegevens die zowel in Kolom 1 als Kolom 2 voorkomen worden nu al meteen lichtrood gemarkeerd. Je kan in het drop-downmenu ook kiezen voor een gele of groene markering, of de tekst zelf een kleurtje geven. De optie Aangepaste indeling… laat je zelf een opmaak toepassen. In ieder geval: je ziet nu welke gegevens in beide kolommen voorkomen.

Met Dubbele waarden markeren zie je meteen wat er overeenkomt.

Stap 4 / Unieke waarden markeren

Wat je nu eigenlijk echt wil hebben is natuurlijk een aanduiding voor verschillen (mogelijke fouten) tussen kolom 1 en 2. Verander in het drop-downmenu Dubbele in Unieke waarden en de conditionele opmaak duidt voor jou de verschillen aan. Handig, toch?

Wil je meteen de verschillen zien, dan kies je voor Unieke waarden markeren.