Ik wil mijn toetsenbord graag ‘tweetalig’ maken, namelijk Nederlands en Cyrillisch. Ik heb beide talen namelijk nodig in Word en Excel. Weten jullie hoe ik dat kan instellen, en welk programma ik daar eventueel voor nodig heb?

Steven Van Soom

Wel jammer dat je er ons niet bij vertelt met welke Windows-versie je werkt, Steven. We zullen er gemakshalve van uitgaan dat het om Windows XP gaat, en in dat geval hebben we goed nieuws voor jou: je toetsenbord heb je in een knip meertalig gemaakt.

Druk op de START-knop van Windows en open het CONFIGURATIESCHERM. Selecteer daar de optie (DATUM, TIJD EN) LANDINSTELLINGEN. Op het tabblad TALEN druk je op de knop DETAILS, waarna je op de knop TOEVOEGEN drukt.

Bij INVOERTAAL ga je nu op zoek naar AZERI (CYRILLISCH) – we vermoeden tenminste dat je deze taal bedoelt – en je zal merken dat ook de toetsenbordindeling zich automatisch daarop instelt.

Bevestig met OK (tweemaal). Nu zou in het systeemgebeid van je Windows taakbalk een indicatie van de gekozen invoertaal moeten verschijnen (NL bijvoorbeeld).

Klik hierop en kies AZ (Azeri), of kies TAALBALK WEERGEVEN. In dat geval verschijnt een handig balkje waarin je heel snel tussen de geïnstalleerde talen kan schakelen, ook in Word en Excel.