Ik overweeg de overstap naar Telenet als internetprovider, maar ik heb nog nergens een test gezien over hun beveiliging tegen virussen, spam, enzovoort. Is die beveiliging even goed als een antivirusprogramma dat je zelf installeert? Ik heb op dit ogenblik Panda Platinum 2006 Internet Security.

Jos Van Camp

De meeste providers bieden op serverniveau al een eerste beveiliging tegen spam en virussen aan, en vaak hoeven gebruikers daar niet extra voor te betalen. Dat is bij Telenet niet anders.
Testresultaten krijg je daarvan echter zelden of niet te zien, aangezien providers die gegevens intern houden.

Dat de providers zélf aanraden ook lokaal – op je eigen pc dus – bijkomende beveiligingsmaatregelen te treffen, is al een teken aan de wand: die bescherming op de servers volstaat dus niét! Zelfs mét de antispamservice geactiveerd (bij Telenet doe je dat via www.telenet.be/mijntelenet), rollen er nog dagelijks ongewenste berichtjes onze mailbox binnen. Af en toe sluipt er zelfs ook een virus mee.

Conclusie: activeer zeker deze gratis diensten, maar installeer ook lokaal een volledige beveiligingssuite.
Nu is het wel zo dat een aantal providers een abonnement op zo’n pakket aan hun klanten proberen te slijten. Bij Telenet is dat het Internet Security Pack – en dat blijkt weinig anders dan de beveiligingssuite van F-Secure te zijn – en bij Belgacom is dat Belgacom PC Security – alias Norton Internet Security.

Allebei degelijke pakketten, maar we zien echter weinig redenen om je eigen Panda Platinum 2006 Internet Security opzij te schuiven. Belangrijke voorwaarde is wel dat je de suite steevast up-to-date houdt!

Eventueel zou je wel het Telenet Internet Security Pack kunnen overwegen als je geabonneerd bent op Telenet ExpressNet Plus of Turbo. Deze klanten kunnen het pack namelijk gratis installeren op één pc. Voor elke extra pc kost hen dat € 2,95 per maand. Klanten met een andere account betalen maandelijks € 3,95 voor de eerste, en € 2,95 voor elke volgende pc.

Deze oplossing is goedkoper dan een abonnement op de suite van Panda. Die kost namelijk € 59,95 voor 1 pc of € 79,95 voor 2 pc’s. Jaarlijks betaal je zo’n € 44,95 voor een hernieuwing van je abonnement.