De organisatoren van het Portable Film Festival halen hun neus op voor bioscoopzalen en gebruiken liever iPods, laptops en mediaspelers voor hun programmering. Je kiest zelf wat je (gratis) bekijkt en stemt online op jouw favorieten.

Het Australische festival is aan zijn tweede jaar bezig en biedt op de site Portablefimfestival.com honderdvijftig korte films, documentaires en muziekvideo’s aan van aanstormende regisseurs. In tegenstelling tot dure festivals als die in Cannes en Rotterdam zijn alle voorstellingen geheel gratis. Je kan wel niet met een groep mensen in de bioscoopzalen zitten: het Portable Film Festival is alleen online te bewonderen.

Geregistreerde gebruikers mogen de inzendingen vrij downloaden en bekijken op de iPod, PSP, of 3G-telefoon. Liefhebbers kunnen hun favoriete films steunen door online te stemmen. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het kiezen van de winnaars, die een voorronde hebben doorlopen met ruim zevenhonderd andere inzendingen. Naast de professionals die kans maken op Hoppers, ofwel online Oscars, konden bloggers en bellers hun favoriete filmmomenten van hun draagbare media insturen.

Het festival ademt de Web 2.0-wasem van delen en doorsturen die op dit moment boven het internet hangt, maar er valt desondanks heel wat talent te ontdekken op de website. Bovendien is het voor de filmmakers bijzonder interessant om deel te nemen: een van de sponsors biedt vijftienduizend Australische dollar aanmoedigingsgeld en de korte film Maestro van Geza M. Toth wist vorig jaar een Oscarnominatie in de wacht te slepen nadat hij op het online festival te zien was.

De organisatoren hopen dit jaar op een opkomst van honderdvijftigduizend bezoekers. Je kan nog de hele maand augustus stemmen en ook de filmpjes van vorig jaar zijn er terug te vinden.

External links

Portable Film Festival