Sommige woorden, die gevolgd worden door een dubbelpunt, hebben een speciale betekenis voor Google. Een voorbeeld hiervan is de operator ‘site:’. Om op een specifiek domein of een specifieke website te zoeken, typ je in het Google-zoekvak ‘site:ditdomein.be’ (of .com, .net of om het even welke andere extensie). Om bijvoorbeeld op de site van GameSpot België berichten te vinden over Microsoft’s Xbox, tik je ‘xbox site:www.gamespot.be’ in (of ‘site:www.gamespot.be xbox’).

Ook als je in een tekst op een technische term of een moeilijk woord stuit, kan je je licht opsteken bij Google. De populaire zoekmachine doet namelijk ook dienst als online verklarend woordenboek. Als je voor je zoekopdracht ‘define:’ tikt, schuimt Google het internet af naar definities van je zoekterm.

Er zijn overigens nog meer van die commandowoordjes die je in je zoekopdracht kan plaatsen. Als je specifiek zoekt naar een pdf-document over het paringsgedrag van de gierzwaluw, dan zoek je ‘gierzwaluw filetype:pdf’. En als je vindt dat je zoekterm al meteen moet voorkomen in de url van de gezochte site, dan wordt het: ‘inurl:gierzwaluw’.